Hej, vi funderar på att bygga altan till sommaren då vi för närvarande bara har en liten balkong i söderläge..

På bifogad bild så ser ni var vi har funderat på att bygga den, problemet är att solen bara är där knappt halva dagen sen skymmer huset solen. hur skulle ni ha placerat altanen? där vi har tänkt ha altanen nu står ett garage som ska rivas,
 
  • Namnlös.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det optimala för kvällssolen är ju andra sidan, dvs västsidan. Det är ju inte sådär jätteofta man använder den på förmiddan/mitt på dagen. Men detta kanske inte är möjligt...?
 
Det verkar inte vara så mycket utrymme mellan husets västra sida och tomtgränsen? Annars kan man ju försöka sig på en altan på den södra sidan några meter ut att man ändå får med kvällssolen på den. Den östra sidan fungerar ju om ni är morgonpigga och lägger er tidigt på kvällarna... ;)
 
Nej, på den västra sidan är det inte mycket utrymme, endast 2,5-3 meter innan tomtgränsen, det som kanske skulle gå då är att bygga på södersidan men då måste vi flytta hela infarten vilket är ett rätt stort jobb men klart att det går, ett problem är dock att åt söder så finns grannarna och de har en altan mot vårat hus, så bygger vi altan åt söder så har dom full insyn på vår altan och de är vi inte jätte sugna på heller, blir svårt att hitta en bra lösning...
 
Redigerat:
Hur högt är huset? På skissen verkar det som att ni tänkt er altanen längs med husets hela östsida. Hur skulle det bli om du istället byggde altanen i en liggande rektangel som avslutas på mitten av husets öst-sida? Byggs altanen ut några meter från huset kanske du kan få tillräckligt med sol ändå. Skicka gärna med bilder på huset och tomten så är det lite lättare att föreställa sig förhållandena.

Vi har ett trädäck i fullt söderläge. Fantastiskt under dagen, men vi saknar ändå kvällsol. Till sommaren bygger vi troligtvis en till uteplats på kvällsolplats. Insynsskydd måste då lösas då den delen av tomten inte har något insynsskydd mot gatan.
 
Hos oss är det också nästan full exponering av vår altan mot grannarna, men det stör inte oss så värst mycket då vi låter grannarna vara och de låter oss vara. Det som i alla fall känns skönt för oss är att altanen inte syns så mycket från gatan där många promenerar förbi. De kan se kanterna av altanen. Ni kan alltid fixa insynsskydd mot grannarna, det finns en mängd olika stilar och modeller. Kvällssolen är trots allt väldigt skönt att ha med på altanen. Lycka till!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.