Hej

en elektriker har nyligen installerat 11 spottar i mitt kökstak med tillhörande dimmer. Problemet är att dimmern surrar, speciellt när man drar ned ljuset.

Varför? ??? Är dimmern för klent tilltagen eller?

Elektrikern sa att det lät lite grann men enligt mig alldeles för mycket!

Skulle vara kul att få klarhet i frågan från er experter!
(Ni som kan mer än väldigt många hantverkare man anlitar....*suck*)

/ PJ
 
Jag vet inte varför det surrar, men en gissning är ju förstås att ett magnetfält skapas i utrustningen som i sin tur gör att något metalliskt vibrerar, som i sin tur gör ljudet. Jag vet däremot att egenskapen att surra varierar mellan olika dimmerexemplar - i köket har vi en installation med fyra stycken, ett av dem surrar men inte de tre övriga. Av de tre elektroniska transformatorer vi har liggande på överskåpen surrar en. Hade jag brytt mig hade jag bytt dem. Men... vad gör det om 100 år...
 
Vad är det för transformator som dimmern styr?
 
E
hur stor effekt är det på spottarna?
 
Ehhhh....

Det är en transformatorn som gör nåt med strömmen och sen spottar som ger ljus... ;D

Ni kan väl inte fråga en civilingenjör såna saker!! ;)

Jag var ej där vid installationen så jag har ej koll på´t. Lamporna borde vara typ 20 W.

Men denna elektriker har ju gjort detta 100 gånger förut så det borde inte va nytt för honom...

/ PJ
 
Nja. Det är inget variabelt motstånd i den meningen i en dimmer. Åtminstånde inte nu för tiden. Man skulle bränna alldeles för mycket effekt i onödan.

Låt oss en gång för alla visa hur en dimmer fungerar. Detta gäller de vanligaste som används, vilka är sjukt simpla i sin konstruktion.

Först behöver vi en bild.

dimmer.gif


En dimmer
1) Visar den ideella bilden av vår växelspänning på 230V. Effekten som gör nytta motsvaras av den gröna ytan. Som man ser så är den maximal vid en hel våg.

Den vanligaste dimmern kallas tekniskt för Forward Phase Control. Den aktiva komponenten är en triac, som man kan säga är en elektronisk strömbrytare som man slår på med en liten ström på ett ben (kallat gate) och den slår själv ifrån när strömmen igenom den är noll. Vilket den blir när spänningen passerar nollan (lodräta pilen).

Målet med övningen är att reducera effekten som kan levereras till lampan (=den gröna ytan).

I dessa dimmrar så väntar man en viss tid från en nollgenomgång, tills man slår till triacen (och tänder lampan). Sedan slocknar det hela vid nästa nollgenomgång. Se figur 2.

Ju längre man väntar (se figur 3 i jämförelse med 2) ju mindre effekt (=grön yta) blir det.

Eftersom dessa på/av till lampan sker väldigt fort (100 gånger i sekunden) och lampan är rätt trög, så kommer vi uppfatta det hela som att lampan lyser mer eller mindre beroende på hur kort stund triacen är på.

Vad har då detta med ljudet att göra?
Jo som framgår av figur 2 och 3 så går spänningen vid tillslaget från 0 upp till ett visst värde (i figur 3 är det från 0 till max). Denna typen av "oändligt" snabba förändringar gör man aldrig ostraffat i naturen. I vårt fall ger det upphov till en massa störningar som strålar ut. För att minska detta så sitter det alltid en spola i serie med utgången (=lasten lampan) i dessa dimmrar.

En spole å sin sida är koppartråd lindade kring en kärna och denna är inte mekaniskt helt stabil, så varje ström stöt som uppstår vid tillslag får den att vibrera .. och ...  voila ljuv musik har uppståt.

Det behöver inte heller nödvändigtvis vara spolen som ljuder. Det kan också vara tråden i lampan. Då kan det hjälpa att bytta till lampor av högre kvalité.

Finns det bättre sätt?
Dessa dimmrar är de vanligaste förekommande och är också extremt simpla. En annan variant är att låta en annan speciell sorts komponent istället slå till vid nollgenomgången (=ingen störning) och mjukt och fint slå av efter en viss tid istället. Då lipper man dessa problemen. Se figur 4. I övrigt är prencipen detsamma. Dessa kallas logiskt nog för Reverse Phase Control.

Utöver detta så finns det ännu fler mer sofistikerade tekniker. Tyvärr kostar det mer än de få dollar en kinesisk tillverkad dimmer av standard modell kostar. Så tyvärr är marknaden lika med noll.
 
Ahhh... En fullödig förklaring... Stort tack!
 
TLovskog skrev:
Finns det bättre sätt?
Dessa dimmrar är de vanligaste förekommande och är också extremt simpla. En annan variant är att låta en annan speciell sorts komponent istället slå till vid nollgenomgången (=ingen störning) och mjukt och fint slå av efter en viss tid istället. Då lipper man dessa problemen. Se figur 4. I övrigt är prencipen detsamma. Dessa kallas logiskt nog för Reverse Phase Control.

Utöver detta så finns det ännu fler mer sofistikerade tekniker. Tyvärr kostar det mer än de få dollar en kinesisk tillverkad dimmer av standard modell kostar. Så tyvärr är marknaden lika med noll.
Åjo, nog får du en spik när du slår av lika väl som när du slr på, och eftersom glödtråden i lampan är såpass trög så kan man räkna med rätt konstant värme och därmed skillnaden inte så stor man kan tro, annars har ju en lampa mycket lägre resitans då glödtråden är kall.

Det effektivaste för att slippa surr är väl att fylla hela dimmerkonstruktionen (exkl pot'en såklart) med nån slags lim vid tillverkningen.

Jag håller annars med om det där med vad det går att få kineser att göra för ett par ören.

Det är dumt att det inte tillverkas dimmers där själva pot'en är separerad, för då får man surret på annan plats. Kanske en såndär dimmer som styrs med en återfjädrande strömbrytare kan vara nåt, då dimmern kan monteras i elcentralen eller liknande.
 
Nja. Det är en stor skillnad på de olika sätten. I det första sättet går vi okontrollerat från 0 till max på mycket kort tid (us), medans vi i andra fallet har mycket större möjligheter att styra avstägningen och därmed di/dt.

Vinsten med detta är att vi i dessa dimmrar inte behöver ha någon spole överhuvudtaget, utan uppfyller EMC kraven ändå.

Att fylla dimmern med något material är (IMHO) bara det vanliga sättet att ge sig på symptomen och inte orsaken.

EDIT: RPC stora finess är alltså att man inte behöver en spole för att styra rise/fall time. Spolens uppgift är normalt just för att bromsa förändringen från us till runt 1/2 ms. Utan spole - inget oljud (eller åtminstånde inte från dimmern).
 
Jisses.....
jag tycker att du ska kolla att du har rätt dimmer. det finns olika typer och det är viktigt att elektrikern har koll på att den inte har blivit överbelastad. fråga en annan elektriker eller elaffär i din närhet. det vore bra om du kunde skriva ner allt som står på dimmern eller om du har kvar lådan som den kom i, och vilka trafos som driver spotarna. då kan du få ett vettigt svar. det kan också vara så att den dimmer du har fått brummar mer än den ska och då får man helt enkelt byta ut den.
 
Tack för alla lärorika svar! ;D

Jag ska nog ge mig på elektrikern och be han fixa detta!

/ PJ
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.