Om binder räntan på 5 år, och så flyttar man om fyra år, kan man föra över lånet till den nya huset? eller måste man lösa lånet helt och ta ett nytt lån då?

MVH
 
Nä, det kan du inte eftersom lånet i allmänhet ligger i fastigheten och följer den. Oftast har ju banken inteckningar i fastigheten som säkerhet för lånet.

Däremot kan det vara ett försäljningsargument att det finns ett lån med låg ränta.
 
Du kan visst ta med dig ett lån från en fastighet till en annan. Bara pantbreven som följer respektive fastighet.
 
ehh....det kan man väll inte
 
Vi sålde vårt hus i våras och banken frågade om vi ville ta med lånet till nya huset, så det går fint.
 
Var det ett bundet lån med pantbrev i fastigheten som säkerhet? :confused:
 
Det går iallafall på Swedbank, skulle flytta mitt lån med pantbrev till en annan fastighet, (och nytt pantbrev) men räntan gick ner så det lönade sig inte...

R.
 
Det är väl upp till banken. Bara de får lika stor säkerhet för de nya lånen, så går det nog att ordna. Men jag undrar om de är pigga på det om räntan på det gamla är klart högre än vad nytecknat lån skulle bli.
 
Det går att göra säkerhetsbyte, och alltså ta med sig lånet till en annan fastighet, men du kan inte kräva att banken ska gå med det.

En sak att beakta är att banker ofta är mer eller mindre lokala. Många bank-kontor vill inte ha säkerheter som är utanför deras verksamhetsområde. Hos en mer centralt integrerad bank som SEB är det säkert lättare än hos en fristående lokal sparbank eller hos mer decentraliserade Handelsbanken.

När man flyttar hamnar man ju ofta i ett annat bank-kontors område.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.