Söker råd för att få en normal bostadsmiljö. Vet inte om detta är rätt ställe men gör ändå ett försök.

För ca 2år sedan började det dåna i vårat hus. Ett lågfrekvent buller i mer eller mindre hela huset. Detta trodde vi till en början berodde på vår värmepump som monterades i samma veva, men detta beror på att det gjorts en ombyggnad av stålverket på andra sidan gatan. Jag jobbar även på detta stålverk.

Vi har klagat massor i omgångar och det har gjorts åtgärder flertalet gånger som varat i någon månad sen kommer ljudet tillbaka igen. Detta ljud kommer från ett utblås som dom bytt plats på och ljudet finns i huset dygnet runt alla vardagar.

Vid vissa tillfällen har ljudet varit så pass högt så det inte gått att sova o vi har fått flytta madrasserna till vardagsrummet för att få ett par timmars sömn trots att det dånar även där, men det är den tystaste platsen i huset.

Jag har under denna tid haft problem med tryck i huvudet och fått uppsöka läkare, gått till ögonspecialister och även fått genomgå magnetröntgen av mitt huvud. Inget fel hittas. Nu under semestern så har verksamheten varit avstängd och jag börjat må bättre så misstankarna går till detta störande ljud som vi lever med. Jag och min sambo har även problem med magen samt att vi alltid känner oss stressade när vi är hemma, eller mer att vi känner oss lugna så fort vi kommer bort från hemmet.

Vi får en massa löften om att åtgärder skall göras för att bli av med bullret men allt tar så mycket tid och åtgärderna som görs reglerar bara mängden av störande ljud, dvs. det blir bättre men det försvinner aldrig. Då jag hela tiden trott att detta kommer att lösa sig så har jag bara hotat med att anmäla detta till kommunens miljökontor o inser nu att det är dags att göra detta då det är väldigt lång hanteringstid (ca 1år) innan det är utrett eller innan kommunens personal tvingar företaget till åtgärd. Jag har kontaktat kommunen för att rådfråga ang detta ärende.

Ett stort problem är att det bara är vårt hus som fått dessa problem, grannarna störs inte av detta då detta utblås sitter rakt för vårat hus och ljudet går rakt genom huset och finns även i större delen av trädgården samt i garage mm. Det finns alltså ingen stans att ta vägen för att slippa detta.

Finns det någon här som har några tips på vad man mer kan göra?? Någon som vet om man kan göra någon mer form av anmälan för att få fart på ombyggnation?? Kan man kräva ersättning för att vi faktiskt lider av att vara hemma??
 
Hej,

Du ska i första hand vända dig till kommunens miljökontor. Det finns regler för buller inomhus (även lågfrekvent sådant), det är Socialstyrelsen som har utarbetat allmänna råd kring detta. Googla på SOSFS 2005:6 så hittar du författningssamlingen.

Vill du driva det själv kan du låta t.ex. ÅF genomföra en ljudmätning hemma hos dig. Däremot lär kostnaderna skena iväg, du hamnar nog lätt på 20 000.

Den "enklaste" lösningen hade självklart varit flytta utblåset men en billigare åtgärd för företaget är nog ett bullerplank. Dessa går att utforma specifikt efter vilken frekvens ljudet har som man vill stoppa. Återigen bör en ljudkonsult kopplas in.
 
Redigerat:
Hur gick det med det här? Ordnade det sig?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.