Vi har sålt vårt hus, och båda parter har skrivit under köpekontraktet, men vi har inte fått handpenning efter 5 veckor och köparen får heller inte lån till huset på någon bank.
I kontraktet står att köparen har lånelöfte.
Vad gäller ang skyldigheter och rättigheter för oss alla?
 
Handpenning brukar man betala samtidigt som kontraktet skrivs.
Gjorde ni upp affären utan mäklare?

Ni har rätt att kräva köparen på ersättning för merkostnader för att affären inte blir av eller att den drar ut på tiden, men det är inte alltid lönsamt att ha "rätt" mot någon som inte har några pengar.

Tyvärr kan du inte på eget initiativ enkelt dra dig ur affären.
Tror du inte på affären så försök komma överens med köparen om att riva kontraktet,
eller kontakta en jurist. Det gäller att så snabbt som möjligt kunna sälja till någon annan. Skulle det dra ut på tiden och affären ändå inte blir av så kan det bli väldigt dyrt för er. Priserna kan gå ner ordentligt och visserligen kan ni kräva den nuvarande köparen på mellanskillnaden, men det hjälper som sagt inte om de inte har några pengar.

/Hasse
 
Nanny Fine
Jamen, vad står det i ert avtal? Du kan mest troligt inte häva köpet för att handpenningen inte kommer in. Skall man ensidigt häva ett avtal krävs ett väsentligt avtalsbrott, vilket i praxis bara likställs med utebliven köpeskilling. Så om ert avtal är formulerat på detta vis, får du snällt vänta till tillträdesdagen o se om de hostar fram några pengar. Köparen kanske hinner fixa fram lånelöfte nån annanstans?.....
Beträffande utebliven handpenning är också detta kanske ett avtalsbrott och du kan vara berättigad till skadestånd - om du lidit ekonomisk skada pga att pengarna inte erlagts som avtalat.. Men åter igen - helt avhängigt av vad som står i avtalet......
 
Du har som sagt rätt till ganska saftiga skadestånd om köparen drar sig ur. Om det nu är så att köparen har prtoblem att finansiera sin affär så är det inte troligt att ni kan räkna med att få ut något större skadestånd, det hjälper inte att ha en dom om inte den dömde kan betala.

Som jag ser det så har ni 2 vägar, antingen satsar ni på att köparen skall klara situationen, undersök om ni kan hjälpa till, du kanske har en bra bankkontkat som kan ställa upp, för att hjälpa dig snarare än för att vara snäll mot köparen.

Alternativt så gör ni upp med köaprenm att h*n drar sig ur affären (skriftligt), försök få ut ett skadestånd. Och få igång försäljningen igen.

Det för alla parter bästa alternativet är givetvis att köparen fullföljer affären, efterssom det sannolikt är bäst för er också så bör ni se om ni kan hjälpa till på något sätt. I allra värsta fall så kanske en lösning kan vara att ni själva lånar ut en mindre del av summan till köparen.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.