Hej!

Har ett radhus byggt -81. Badrummet renoverades av de förra ägarna -95, men man bytte då inte gjutjärnsbrunnen utan fogade den på något sätt.

Vi har varit på plats flera gånger innan köp, med besiktningsman och själva. Det har aldrig luktat något från brunnen då, även om vi varit medvetna om att konstruktionen som sådan inte är okej. Vår plan är att renovera badrummet snarast, i början av året.

Men när vi flyttade in för drygt en vecka sedan luktade det starkt av rengörningsprodukt i badrummet, typ klor. Jag identifierade det som att doften kom från brunnen. Den doften försvann efter några duschar. Men nu har en annan doft kommit smygande. Det lukar som en kombination av rost, blöt metall, avlopp.

Brunnen är som sagt inte okej och ska ju bytas snarast (i samband med renovering). Än så länge finns enligt besktningsmännen inga tecken på läcka, men konstruktionen är ju ändå inte bra. Men varifrån kommer doften?

Är det en läcka?
Har flyttstädet haft i något som skapat doften?
Kan den här konstruktionen ge ifrån sig sådan här "metallisk doft"?

Skickar med en bild på brunnen... Brunn.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Ta dit en firma som får högtrycksspola det hela så kanske det försvinner.
 
Luktar det avlopp, (och det kommer från brunnen), så måste det tjuvpysa upp luft från avloppet någonstans. Gissningsvis via bottenventilen eller den där vita renspluggen.
Kan tänka mig att doften intensifieras varje gång det spolas på toan?
 
PEW_81 skrev:
Det lukar som en kombination av rost, blöt metall, avlopp.
Då är det nog rost, blöt metall och avlopp som är källan till dofterna. Se till att den vita rensproppen är tät, från början satt det nog en gängad plugg där men de brukar rosta fast och sedan får man vålda lös den på något sätt när det blir dags för rensning. Ersätt med något annat om det inte tätar. Det kan även ha rostat igenom nån por som släpper upp lukt.
 
Lukten kan komma från gamla avlagringar i själva brunnen. Bor själv i en bostadsrätt där brunnarna är från 1948 på sina ställen och där är ibland upp till 5 cm gamla avlagringar i botten av brunnen.

Det går ofta att avhjälpa med milt avkalkningsmedel som löser upp avlagringarna men som ej "äter" påtagligt på gjutjärnet, har testat med citronsyra utblandad i vatten och detta har funkat bra för mig utan att påverka gjutjärnet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.