När vi skulle dränera så ville en firma ha betalt för att komma och titta på jobbet. De menade att så många ringer och jämför priser så de måste börja ta betalt för att räkna på jobb.

Är det vanligt? Brukar ni fråga om offerten kostar, eller är det väldigt sällsynt att hantverkare tar betalt för att ge en offert? De får ju ändå åka ut och ta sig tiden menar jag, även om de sen inte får jobbet.
 
Vi håller på och bygger ut vårt hus och har haft fler firmor som räknat på jobbet än jag orkar tänka på. Men INGEN av de firmor vi varit i kontakt med har tagit betalt för att lämna offert (fastän en firma åkte 20 mil). Men det var ett hästjobb att få de flesta att lämna offert (det krävdes många telefonsamtal). Jag skulle aldrig betala för en offert men läget är kanske olika i olika delar av landet ???
 
Visst förekommer det att företag tar betalt för offerter men dom kan man ju välja bort.
Är det nödvändigt att ta in fler offerter än 2-3 stycken för ett jobb? Flera om man blir bara mer kluven vilken man skall välja.
Normalt skiljer det ju inte många procent mellan offerterna ;) Och är det någon som är mycket, mycket billigare skall nog en varningsflagga hissas. Vad ingår i denna ???
 
Hej!

Jag har fått in ett par offerter och skulle ALDRIG betala för en.

Snart tar väl butikerna betalt bara för att man ska in och kolla.

Said
 
:surprised: Jag tycker det är höjden av fräckhet att ta betalt för en offert. Men har hört att det blir mer och mer vanligt att det kommer sådana krav. ::)

:surprised: En bekant till mig råkade ut för en sådan gynnare. Han hade till och med fräckheten att erbjuda sig att vara "konsult" åt dom. Detta skulle innebära, att han skulle begära in offerter från andra byggare och sedan göra utvärderingen + att han själv skulle räkna på bygget. >:(

Vill de ha betalt för en offert, be dom vänligen men bestämt att fara åt h.....e!! ;)
 
micke_011 skrev:
men när det gäller en tjänst, som ex.vis en tv-reparation eller en bilreparation så är det kanske lite annorlunda, och mera praxis att offterter/kostnadsförslag faktiskt kostar lite.
>:( Aldrig att jag skulle betala för ett kostnadsförslag. Vill de ha kunder så får dom väl bjuda på det. De kan ju lägga till den kostnaden i priset ändå. ;)

??? Hur skulle det se ut, om du kollar priset hos fem olika aktörer och alla vill ha trehundra per skalle. :surprised: ;) Nä, nån måtta får det väl va på dårskapen! ;)
 
Att man tar betalt för en offert tyder ju mest på att man inte får tillräckligt med jobb för att få firman att gå ihop.
Och vad det beror på kan man ju bara spekulera i...
Mitt råd,välj någon annan.

//GasGlad
 
Hej vid större byggen så kostar det alltid att göra offerter, en liten villa ofta inga konstigheter med med,
såvida inte grundarbeterna ställer till det.

// Goerana
 
Hallååå!  >:(

Tyck inte synd om husbyggarna för att de "måste" lämna en offert gratis. Det är redan intecknat i priserna de sedan debiterar. Nothing is for free, även om det kan tyckas så. Sålunda accepterar ni att betala för en offert har ni sedan pröjsat två gånger!

gluecifer: Skippa losern m.a.o.

Så vare' med de'! ;D

 
GasGlad skrev:
Att man tar betalt för en offert tyder ju mest på att man inte får tillräckligt med jobb för att få firman att gå ihop.
Och vad det beror på kan man ju bara spekulera i...
Mitt råd,välj någon annan.

//GasGlad
Eller kan det vara tvärtom... att de har så otroligt mycket att göra, så dom har inte tid att sitta och räkna på offerter åt alla som vill ha... Genom att be om betalning så sållar de bort alla sominte är verkligen super intresserade... :-/

Men jag får säga att jag hade inte gått med på att betala en krona... För själv resonerar jag som så att det finns fler som är intresserade av att bygga mitt hus... ;D
 
Jag skulle också nobba den firma som vill ha betald för offert. Att tänka på är att vissa firmor kan vara en men ha fler fasader utåt, tex ett AB och ett HB. Då kanske de tackar nej eller vill ha betald om de vet att du precis ringt en annan firma. Inom vissa andra bygg-branscher är detta mycket vanligt, uppåt 4-5 olika firmor är inget ovanligt. Jag vet exempel på att köpare trissat "samma" firma mot sig själv för att få ner priset (utan att förstå att det är samma ägare o samma lokal som han ringer till) För att avslutningsvis ringt och sagt: Ni ligger bra till och får jobbet!

En anledning är det uppstår olika bolag är skattemässiga (AB) samt tex. familjeskäl (HB/KB) och i början så fanns en enskild firma, plus att någon anställd kanske har ett företag specialiserat på nåt. 4 Företag om man ser till min uppräkning. Olika företagen kan också profilera sig olika, samt mot olika kunder.

(När jag menar familjeskäl så menar jag att familjen vill bli delägare utan att ordna AB men inte bara enskild firma)
 
Håller med micke_011.

Frågan är inte så enkel som det kan tyckas.

Tänk er bara reservationen av bord på en restaurang. Om man reserverar ett bord på en restaurang så måste ju denna berätta till senare intressenter att det dessvärre inte finns några lediga bord. Om den som reserverat bordet senare avbokar kan restaurangen gå miste om en intäkt.

Likadant är det vid charterresor där knappast någon ifrågasätter att man inte får tillbaka alla pengar om man avbokar resan. Det är alltid en viss anmälningsavgift som reseföretaget behåller.

Själv skulle jag - precis som micke_011 - dra linjen vid följande. Är det en vara/tjänst där säljaren/producenten inte behöver göra någon individuell beräkning bör priset/anbudet vara kostnadsfritt men motsatsen vid en individuell åtgärd.
 
Immobil skrev:
:surprised: En bekant till mig råkade ut för en sådan gynnare. Han hade till och med fräckheten att erbjuda sig att vara "konsult" åt dom. Detta skulle innebära, att han skulle begära in offerter från andra byggare och sedan göra utvärderingen + att han själv skulle räkna på bygget. >:(
::) Vill bara meddela, att "konsulten" försattes i konkurs igår! ;)
 
;D ;D ;D ;D
 
Mycket märklig historia !

Jag jobbar som el kalylator dvs jag är anställd på ett större elföretag för att räkna fram offerter när det gäller el arbeten.

Håller på 8 timmar om dan fem dagar i veckan och vi har aldrig tagit betalt för en offert/anbud.

Min lön är inräknad i timdebiteringen/vinst som tas ut av slutkund. Så funkar det på alla seriösa företag, oavsett vilken yrkeskategori det är frågan om.
Lämnar man inga anbud får man inga jobb heller.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.