Är i planerigsstadiet att bygga ut ett litet hus till två gånger sin storlek. Funderar på om det blir bra att dra ut takfoten på tillbyggnaden till 1,5 meter på långsidorna för att dels få skyddande tak över ytterdörrar samt skydda fönster och fasad mot regn. Någon som har erfarenhet eller sett något hus som ser ut så? Kan tänka att det blir mörkare inne men det blir hela fönsterväggar så det borde kompensera bortfallet.
 
Finns en stor risk att huset kommer att se ut som en svamp.
 
Mikael_L
Vilken stil tänker du dig på huset i slutändan. I svensk byggtradition är inte bred takfot vanlig.


Bred takfot har några fördelar.
Skyddar fasad från nederbörd.
Skyddar fönster från solljus = svalare på sommaren, men vintersolen får tacksamt nog tillträde.

nackdelar:
Att det blir mörkare inne är en sak, men bred takfot i ett enplanshus gör att man inte ser himmel och trädhorisont och sånt, när man står upp inomhus, lite tråkigt.
Större takyta = dyrare tak + större snölast.


Men absolut mest viktigt tycker jag är att husets stil blir bra. Öht brukar det vara svårt att få tillbyggnader på hus att passa bra, men det finns iofs många lyckade exempel också.
 
max 1 meter är min åsikt, beror dock helt på hur ditt hus ser ut, om du skall ha stängd eller öppen takfot
 
Stängd takfot blir ju i princip alltid klumpigt! kan man däremot få till en öppen, ett slankt och tunt utskjutande tak kan det bli väldigt läckert.. får återkomma med bilder på goda förebilder... mvh / h
 
Tack för alla förslag. Huset idag har liggande timmer och en låg takfot med öppet tak i storstugan (½ huset). Man kan väl säga att stieln är en 70-tals sommarstuga med förstukvist. Ett förslag på tillbyggnaden är att det skall vara en taklutning på 18 grader. Det blir nog öppen takfot, bra reflektion. Har en icke allt för avancerad ritning på worddokument som inte låter sig kopieras och läggas här.
Den här länken var nog mest i stil med vårt objekt.
http://www.columbia.edu/cu/gsapp/BT/...28robiedwg.jpg men med en mer sparsam utsmyckning är rätt lik det som är tänkt.
Då det är öppet läge mot sjön och sol hela dagen på sommaren tänkte vi att taket skulle skydda en del från solljuset, nu på vintern kommer solen knappt över trätopparna. Det skall vara trädäck runt större delen av huset och stolpar ner på strategiska platser så jag tror inte att det blir någon "svampeffekt"
Utbyggnaden kommer att ligga i vinkel mot gamla huset. Det blir fönster på hela gavelsidan samt i vinkeln in mot gamla huset.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.