Har en braskamin och eldar med briketter. Har då läst överallt att man ska blåsa på fullt för att få bästa ekonomi och inte strypa luften. Men minskar man luften så är den varm på morgonen. Kan man göra så?
 
Visst ska man reglera luften. Har du laddat i mycket bränsle så ska det vara mer luft och tvärtom. Men det bästa är nog att reglera värmen med mängd bränsle = lägga i lagom mycket och ofta. Någon som eldar med briketter har skrivit att 3-4 bitar brinnande samtidigt i brasan är lagom. Lägger man mer och eldar för fullt så kan kaminplåten ta skada av för stor värmeutveckling.
Du får aldrig stänga luften helt så länge det finns glöd i brasan. Du ska inte strypa luften så att elden kvävs och bara pyr i timmar. Förutom att du inte får tillräcklig förbränning med värmeförluster som följd så finns det risk att det bildas giftig kolmonoxid som kan sippra in i rummet när skorstenen blir för kall och skorstensdraget försvinner. Oftast är kaminer konstruerade så att man kan inte stänga luften till 100% just för att minska risken för förgiftning.
Det finns ca 70-80% brännbara gaser i ved och om veden bara pyr så händer det att det mesta av gaserna flygger ut genom skorsten utan att ge något värme och du har bara resterande 20% i form av träkol att producera värmen av och som sagt stora förluster. Ved ska brinna med en låga men den behöver inte vara stor och våldsam :).
Hoppas du har tänkt på att hänga brandvarnare nära sovrummen ;)
gaia
 
Ja 3-4 briketter blir lagom verkar det. Ved har vi att elda med men briketterna gör en otrolig skillnad, både hantering ock brinntid. Nu lägger jag på briketter på vedglöden, man kan dra ner sjället till 3/4 så brinner det ändå på bra. Brandvarnare överallt hoppas jag att alla har, oavsett kamin eller inte.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.