Hade en firma som byggde en 60 m2 altan för ca 10 år sen. Nu har altanen satt sig på flera ställen, och är omöjlig att få rak enbart genom att justera på ett eller fler ställen. Det som behöver göras är att ta bort alla trallbrädor och rikta om samtliga reglar. Anledningen till att vi gör jobbet är att vi ska bygga ut altanen för ett pooldäck, samt att en inglasad altan ska byggas på halva trädäcket och då vill vi ha altanen så rak som det går. Reglarna ska justeras med domkraft. Plintarna lär ha satt sig rejält vid detta laget, så stabiliteten är god.

Hur som helst, firman som byggde altanen skruvade trallbrädorna ganska djupt, så nu när vi försöker skruva upp brädorna spricker och flisar de sig runt skruvhålet. Det kommer inte se klokt ut. En eller flera skruvar per bräda går inte att skruva ut pga att smuts har satt sig i skruvhålet. Vi körde över med högtryckstvätten, men då de sitter så djupt är det svårt att blåsa skruvskallarna så pass rena att man får fäste med bitset.

Ett alternativ är att vända på brädorna, men där under är de svarta och fula där de legat an mot reglarna. Detta gick inte att tvätta bort på något vettigt sätt. Man vill inte ha en svartrandig altan.

Min fundering är att om man försöker "spackla" runt skruvhålen med något sorts träspackel som ser ut som trä, och sen lägger om altanen och till sist slipa hela härligheten med en golvslip? TIll sist kanske lasera med någon ljusgrå färg.

Kan detta fungera? Trallbrädor är ju bristvara nu, annars hade jag bytt ut de brädor som är allt för trasiga, men att göra det nu med dessa priser går bara inte.

MVH
S
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.