Jag har en entre med rabatt (ca en meter djup) på bägge sidor där vi nu under hösten rensat bort allt som vuxit där för att starta på ny kula. Är på jakt efter en buske/träd som snabbt blir ca1,5-2m högoch som är tämligen vintertät (grön är egentligen strunt samma) att ha på var sida om dörren som ett slags vindfång.

Någon som har bra förslag? Huset är ett tidigt sextiotalshus med platt tak och rätt "lådigt" utseende. Ingen snickarglädje e dyl, bara raka vinklar. Är lite inne på någon slags tuja eller gran.

(Obs de fula markiserna och fönsterluckorna kommer att ryka)
 
  • ytterdrr.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Välj tujan - den växer snabbare och kan klippas om det behövs. Pelarcypress eller en sort av enebuskar ( glömde namn) har också trevlig sätt att växa uppåt och inte bredda sej ut för mycket och kan kanske hålla den smala formen utan att klippas.
Hög och smal växt skulle passa bra till ditt "lådiga" hus, tycker jag men är lite osäker om du får plats med detta mellan dörr och fönster? Om den ska stå framför fönstret så är det lämpligare med en lövfallande växt som låter ljuset komma in under mörka tider och skuggar under sommaren ;).
gaia
 
Tack för svar. En variant kanske skulle kunna vara spaljeer på varje sida och låta vin eller liknande växa där?

Edit: Det är drygt 80 cm mellan dörr och fönster. Inte jättemycket, men mer än vad det ser ut på bilden.

Edit 2: Är det för sent på säsongen att plantera tujor? Har gott om eklöv att täcka marken med kring dem. Har fyra jättelika ekar på tomten.
 
Skönt att höra att luckorna far.. ;) Vad ligger entrén i för väderstreck?
 
Mullvaden skrev:
Skönt att höra att luckorna far.. ;) Vad ligger entrén i för väderstreck?
Det är väst-syd-väst kan man säga. :)
 
Varför inte rosor?  Om ni har full sol trivs de förträffligt.  Bygg en våningshög spaljé en halvmeter från fasaden och plantera några remonterande klätterrosor.  Då får ni på köpet en aning solskydd som ersätter markisen.

Komplettera med en snygg perennrabatt, med kanske pioner, dahlior, liljor och/eller iris.  Kanta med nepeta eller silverarv.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.