Boverket säger nej till individuell värmemätning (IMD) i flerbostadshus:
http://www.boverket.se/sv/om-boverk...atning-och-debitering-i-befintliga-byggnader/

Det må vara välgrundat i många fall. Men i utredningen står inget om villor och radhus - det finns flera tusen radhus i Sverige som inte har IMD och där verklig besparingspotential borde finnas pga klimatskal som inte underhållits på 30-60 år (varför renovera något när man inte kan göra en besparing i kr/kWh?).

Förstår jag saken rätt gäller alltså inte lagen om energimätning äldre villor och radhus - nybyggda villor/radhus omfattas kanske av senaste BBR?

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument...ing/Lag-2014267-om-energimatnin_sfs-2014-267/

/Ulff
 
Men.. Villor och radhus har ju i normalfallet egen mätning av energiförbrukning, visserligen inte uppdelad på tappvatten och värme, men i övrigt. Jag tror att det hör till de extrema undantagen att villa eller radhus har någon form av "flat rate" på el elller fjärrvärmeförbrukning.
 
Nja... det är en liten andel av den totala bebyggelsen, men bara i det lilla området där jag bor finns det över 400 radhus som saknar individuell mätning och debitering av värme (även bland de som byggts senaste åren) - och i riket borde det bli flera tusen. Det finns säkert statistik någonstans och det kanske inte är tillräckligt många tusen för att vara mödan värt?

Många har central värmeanläggning med en central mätpunkt för samfällighet/BRF - medan sedan ingen mätning i de enskilda hushållen.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.