Hej alla husbyggarre (låntagare) ;)

För en tid sedan var vi på banken och förhörde oss om huruvida vi skulle kunna få lån och hur mycket vår lön skulle klara av. Vi fick beskedet att det var inga som helst problem med den kalkylen vi hade då, ca 2015tkr.
Sen har ju kalkylen stigit till ca 2,3.
Förra veckan skrev vi då på kontraktet och var i denna veckan inne hos damen i banken igen. Nu började det komma fram saker. Plötsligt säger hon att vi kanske måste ha borgenär till en del av lånet!!!! ???
Vad kan hon mena? Är det så illa att banken som skall ut och värdera huset kanske inte värderar det till 2,3 som det kanske kostar, utan till 2 mille, så att vi då måste ta ett borgenslån på 300 tkr? :-/

Är det ngn vänlig själ som varit med om detta eller ngn som vet hur jag bör gå till väga?

Den första fakturan har ju redan kommit. Och så har inte byggkreditiven lagts upp ännu p g a att hon MÅSTE ha slutsumman!!?? Det kan ju inte vi säga förren vi fått bygglov och specat hela huset. HJÄLP

//Benny
 
Problemet ligger nog i att om ditt hus värderas till 2,3 mille så kan ni bara låna 85% garanterat utan borgenär sen när det gäller resten som då isåfall blir topplån kan de kanske kräva borgenär men detta är inget jag vet säkert utan bara vad jag har läst mellan raderna på vår hustillverkare !!

Jörgen och Sanije

Ps. Så vad jag menar är att om huset kostar 2.3 att bygga så ska ju förhoppningsvis huset värderas högra så att de 2,3 millena blir bottenlån !!
 
Benny044 skrev:
Hej alla husbyggarre (låntagare) ;)

För en tid sedan var vi på banken och förhörde oss om huruvida vi skulle kunna få lån och hur mycket vår lön skulle klara av.  Vi fick beskedet att det var inga som helst problem med den kalkylen vi hade då, ca 2015tkr.
Sen har ju kalkylen stigit till ca 2,3.
Förra veckan skrev vi då på kontraktet och var i denna veckan inne hos damen i banken igen. Nu började det komma fram saker. Plötsligt säger hon att vi kanske måste ha borgenär till en del av lånet!!!!  ???
Vad kan hon mena? Är det så illa att banken som skall ut och värdera huset kanske inte värderar det till 2,3 som det kanske kostar, utan till 2 mille, så att vi då måste ta ett borgenslån på 300 tkr?  :-/

Är det ngn vänlig själ som varit med om detta eller ngn som vet hur jag bör gå till väga?

Den första fakturan har ju redan kommit. Och så har inte byggkreditiven lagts upp ännu p g a att hon MÅSTE ha slutsumman!!?? Det kan ju inte vi säga förren vi fått bygglov och specat hela huset. HJÄLP

//Benny
Nu framgår det inte exakt hur det gått till i ert fall, MEN om ni har ett beviljat lånelöfte på den ursprungliga summan (2.015.000 kr) så kanske banken tycker att lånebehovet/kostnaderna stiger för snabbt, om ni är uppe i 2,3 redan (och ev. ser framför er ytterligare kostnadsökningar) :-/
Därav möjligen pratet om borgenärer.
Kan ju möjligen ha något att göra med vilket totalt lånebehov som era inkomster 'klarar av' samt misstanken om risken med att huset blir 'för dyrt' i förhållande till den kommande marknadsvärderingen.

Det känns lite som att saker möjligen har hamnat i lite bakvänd ordning för er :-/ Ta fram er produktionskostnadskalkyl (uppdatera den om ni gjort ändringar eller tillval som ökat på kostnaderna) och gå sedan genast till banken och ordna med finansiering på den summa som ni önskar låna, diskutera öppet med banken om vilka möjligheterna är för finansiering ovan de initiala 2 miljonerna, det är mycket bättre att få en 'hint' om ett ev. avslag på 'fullvärdering' redan nu, när ni har möjlighet att stryka en del från kostnadslistan, än att få det när allt är klart, för isf. återstår bara ett väldigt stort och dyrt topplån som kanske dessutom kräver borgenär.
Och ffa. lås inte fast Er vid några ytterligare, större kostnadsökningar INNAN ni har finansieringen klar för Er, samt hur ev. ytterligare kostnader påverkar det slutliga låneupplägget och därmed följande boendekostnad.


MVH och Lycka till//Christina.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.