Hej

Så här ser fösnterblecken ut på vårt hus.
Både gamla bleck och nya bleck är monterade på samma sätt. Utan putskant på sidorna. Spikat på fönsterkarmen.
Många bleck är för korta och man har använt silicon verkar det som.
Blecken har lossnat på flera förnster - sitter löst.
Och - under blecket är inte fasadkanten putsad - det är ett öppet oregelbundet sår!

Fönstren ska inte bytas ut - de ska hålla så länge som möjligt.
Funderar lite om man borde byta ut blecken. Såga då en skåra i fönstret för att sticka in bleckets bakkant där (Se för bekrivning: http://www.dinbyggare.se/communicate/artiklar/article.aspx?id=5382 ) Bild6_g11-k63.jpg
och ha även en putskant på sidorna och putsa om smygen på sidorna. (http://www.finja.se/App_Resource/Page/file/betong/5017-1.pdf se sida 10)

Borde man isf byta ut siliconet omedelbart? Vad använder man isf?
Eller det kanske inte är nån panik?

Så här ser våra förnster ut:
 
  • 120229 035.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Man behöver inte såga något spår egentligen, blecket man monterar gör man så att där är en liten vikt kant (den kanten som är avsedd att sticka in i spåret) denna kant heter drivkant och är från början avsedd till att "drivas" alltså slås/knackas in i bottenstycket på fönstret. Sedan spikar eller skruvar fast blecket så att det sitter fast ordentligt och sluter tätt mot fönstret.
 
Ja - på det sättet blir det ju tätt i karmen - vilket det inte blir om man sågar upp ett spår. Har läst av Svenska provningsanstalten, eller vad de nu heter, att man inte ska ha ett spår i nedre karmen - det blir aldrig tätt.
Istället rekommenderar de att man fräser upp/in nedre delen av karmen med ett fall - så att det blir en droppkant på karmen, varunder man skruvar/spikar fast bakkanten på blecket. Dessutom ska en bakre kanten på blecket vikas ytterligare så att det blir ett tak som lutar i samma vinkel som droppkanten. Bilder i denna länk: http://fc.bygging.se/~husbyggaren/2010_4_04.pdf

Men borde jag byta blecken - och isf anvädna tätning på sidorna eller putsa om fönstersmygen på sidorna ich göra rätt med en putskant på blecket?
Eller räcker det att ta bort siliconet och täta om med butyl eller fogmassa?
På vissa fönster är blecket upp till en centimeter för kort på sidorna!
 
Jag har läst den artikeln oxå, skall man ha både hängslen,livrem och skyddsdräkt skall man naturligtvis göra så. Och det funkar väl nästan bara i nyproduktion.
Om du inte behöver putsa om smygarna hade jag bara gjort nya bleck med drivkant alternativt ankantning då det blir märken i plåten när man bankar på den.
Sedan kan man lägga en fog bakom blecket och sedan skruva dit det med bleckskruv.
En mjukfog typ sikaflex vid uppviken skadar heller aldrig.
 
Skulle du kunna förklara drivkant och ankantning?

Då skulle det enklaste vara alltså att byta bleck, använda mjukfog både på sidorna mot smygen och baktill mot karmen och byta ut fogen när den börjar ge upp? Hur länge håller en sån fog?
 
Drivkant är bockad 90 grader, Ankantning är bara bockad lite grann för att bakkantan på blecket skall bli styvare och sluta tätt mot fönstret.
En modern mjukfog avsedd för ändamålet håller många år.
 
Är bockningen gjord inåt eller utåt - alltså mot fönsterblecket eller mot fönster/smyg?
 
Mot fönstret givetvis, annars blir det ju öppen springa ner i husväggen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.