Både logik och historisk erfarenhet säger att bostadspriserna i storstäderna är högre än den nivå som är långsiktigt hållbar. Så vi vet att de kommer att falla, fast inte när eller hur brant. I valet mellan dyrt och billigt boende är det därför klokt att vara försiktig.

Du kan läsa artikeln här: Bopriserna kommer att falla
 
E
Skrivet av: Magnus

Priserna kommer inte att sjunka. Vi har en växande befolkning som behöver någonstans att bo. Populära områden blir ännu populärare och priserna stiger per automatik. Det kan i så fall vara värre på landsbygden där ingen vill bo.
 
E
Skrivet av: Null

Jag vill bo på landsbygden :)
 
E
Skrivet av: b8q

I Stockholm är inflyttningen för närvarande i storleksordningen två fullastade ledbussar. Om dagen! (Källa: Stockholms stadsbyggnadskontor). Så länge det inte byggs i samma takt, så ökar efterfrågan snabbare än tillgången, vilket förstås påverkar priserna. Även om politiker och tjänstemän i storstadsregioner försöker snabba på byggandet och öka exploateringsgraden, så måste man räkna med att varenda ny detaljplan och vartenda nytt bygglov kommer att överklagas och försenas av alla de som redan bor i områdena och inte vill se fler hus.
 
E
Skrivet av: Tokyoboy

Priserna kommer att sjunka. I det langa loppet fungerar det inte att ha priser som stiger snabbare an reallonerna. Det racker med att priserna ligger stilla for att dom i praktiken skall urholkas av inflationen.

Dessutom att Stockholm ar tranbott ar nonsens, men det kanske tycks sa for den som aldrig bott i ex. London. Nar smartgransen ar nadd kan politikerna enkelt gora det lattare att hyra ut rum och hela bostadsratter lagligt i andra hand och fa in mer boende per kvadratmeter i lagenheterna. Speciellt i storre, dyrare centrala lagenheter som i praktiken kommer att bli svarsalda i framtiden.
 
E
Skrivet av: mortb

Ja, artikeln säger ju inte så mycket mer än att priserna kommer att sjunka. Inte hur mycket och på vilken sikt... Sjunker priset 10% på ett år eller 10% på 30 år är det ju ganska stor skillnad...
 
E
Skrivet av: jessica

Ja det är en kapitalförvaltare som yttrar sig väl från Morningstar..hur mycket vet han om ny lagstiftning för nybyggande..ja kanske något..men att stirra på historiska grafer ter sig då som irrelevant..idioter säljer sina hus idag för att de tror priserna ska ner när ny tuff lagstiftning kommer sätta press på prisbilden på all nybyggnad inom loppet inom några år om de inte ändrar sig på den punkten eller solceller kommer revolutionera världen med bra energihushållning för nybyggen framöver
 
E
Skrivet av: Kulingen

De som tror att priserna står sig kan ju fundera på hur busslasterna med fattiglappar till Svensson skall betala de priser som begärs när bankerna skär ned på banklånen? Tyvärr kan man som privatperson inte trycka pengar.
 
E
Skrivet av: Nabbe

Ni missar en sak, det spelar ingen roll ifall folk har råd med lägenheterna eller inte.
När det väl blir så att majoriteten av folk har det svårt ekonomiskt att köpa en hel lägenhet, kommer normen redan ha blivit att bo flera i samma lägenhet, detta ser man tydligt i storstäder som t.ex. London, där man låtit marknaden styra.

Det finns ett enormt antal exempel på detta; när det finns ett stort antal människor som inte har råd med en produkt, betyder det bara att de kommer att få mindre utav den i framtiden. Priser går normalt inte ner för att göra folkmassor nöjda, utan de går upp för att maximera vinst till säljare.

Index är i många fall till största del baserat på bopriser, vilket innebär att indexberäkningar man gör är oftast felaktiga. Som oftast är orsaken till att vi historiskt "tror" att bopriser går ner.
Enda skälet till att bopriser skulle minska är ifall folk börjar flytta ut från Stockholm. I ett så litet land som Sverige är detta givetvis möjligt, men inte sannolikt.
 
E
Skrivet av: billy_baver

Lindmark har rätt! Det går en försiktighetens spöke genom Europa.

Denna försiktighet kommer först att få sitt genomslag på byggmarknaden, där framtidens nya hus blir billigare att bygga och/eller billigare i drift. Folk kommer att bygga med insikten att andrahandsmarknaden blivit osäker. Man bygger för att bo; inte med hopp om spekulationsvinst. Därefter kommer försiktigheten att slå klorna i våra begagnade hus. Värst stryk tar priserna på de hus som bundit mycket kapital, och/eller som är dyra i drift. Omvänt kommer hus i de lägre prisklasserna att bli uppvärderade. I synnerhet om de visar sig vara också billiga i drift. Självklart skadar det inte att husen ligger där det finns jobb och någon sorts framtid.

Befolkningens sociala förändringar kommer också att påverka den här utvecklingen. En växande andel hushåll består av gamla eller unga ensamma vuxna med eller utan barn. Rörligheten ökar och alltflera pendlar långt och flyttar ofta. Undantaget som bekräftar denna regel är unga vuxna som inte har råd att flytta "hemifrån", och därför tenderar att bilda flergenerationshushåll. Utbudet möter dessa växande behov mycket illa. Vi har en växande brist på just de typer av bostäder som "marknadens aktörer" faktiskt BEHÖVER.

Jag uppfattar Byggahus som ett forum med uppgift att stå på konsumentens sida. Och det kan vi faktiskt bara göra genom att betrakta bostaden som just - konsumtion. Inte som någon förment "investering".
 
E
Skrivet av: johan

Blir lite "irriterad" på att samma jämförelser dras upp gång på gång.

USA, otroligt olikt sverige. Jämför med grännländer (norge/danmark/finland) för en relevant jämförelse.

Jaså, normalräntan är 7-8%? Har inte varit så på mycket länge. Mycket har hänt sedan fastighetskrisen på 90-talet då man lade om sin penningpolitik.

Herengracht: Inte heller speciellt relevant i de flesta fall. När städer växer förbättras läget på många bostäder. Därav värdeökningen. Närförorter som årsta och fruängen som förut var ute på vischan är idag eftertraktade lägen. "Topplägen" som är lika eftertraktade år efter år är inte så konstigt att priserna peakar relativt sett.

Och nej, tomterna är inte oändliga i stockholmsområdet. Att folk skulle vilja bo i eskilstuna bara det fanns snabbtåg är lite nativt.
 
E
Skrivet av: Giovanna

Thanks for the post I autlalcy learned something from it. Very good content on this site Always looking forward to new post.
 
E
Skrivet av: Joel

I många fall talas om att en normalränta ska vara 7-8 %. Jag undrar vilka argument som finns för det scenariot?
Till att börja med måste vi se att räntenivåer behöver anges som realränta, dvs nominell ränta minus inflation. I nuläget har vi en tydlig målsättning för penningpolitiken att ligga på cirka 2% inflation. Då skulle en nominell ränta på 7-8% betyda en realränta på 5-6%. Vi har haft perioder med de räntenivåerna, men inte ihållande.

Dessutom, borde inte de långa marknadsräntorna vara beroende av de räntenivåer som förväntas i framtiden? I dag kostar en 10-årig statslåneränta i Sverige 1,8 %. Om marknaden förväntade sig en kraftig förändring inom den närmaste 10-årsperioden borde det väl synas i en högre ränta än så? Annars förstår jag inte varför någon skulle binda sina pengar i 10 år i dagsläget till under 2% om det finns en konsensus i att räntan ska gå upp till 7-8% inom kort.

För övrigt så har villapriserna i Sveriges storstadsområden förändrats nästan med knappt 2% per år i genomsnitt de senaste 5 åren. Det är väldigt nära den genomsnittliga inflationen.

Under perioden 1997 till 2007 ökade priserna med ca 8% per år i genomsnitt vilket inte kan anses hållbart. Måste dock komma ihåg att vi under samma period såg ett antal nya fenomen:
- Fastighetsskatten försvann
- Den tidigare synen på att alla lån måste amorteras till 0 innan pensionen övergavs
- Fastighetsmarknaden hade haft en kraftig nergång under 90-talets första hälft så vi gick från en väldigt lågt prissatt marknad mot en mer normalt prissatt skulle en annan tolkning vara.
- Fastighetsbeståndet har ökat sin kvalitet under perioden. Har vi någonsin tidigare i historien renoverat kök och badrum i samma tempo? Byggt uterum, sanerat källare?

Min slutsats är att vi inte har en bubbla idag men att många ihåliga argument används för att ge sken av att vi har det.
 
E
Skrivet av: Bubben

När börjar det falla?

Om det ska falla tillbaka till 2011 års nivåer och sen fortsätta nedåt så får vi hålla i oss....
 
G
Spelar ingen till att det är stor inflyttning till Stockholm. De dom köper bostad får ju inte bättre ekonomi för det. I själva verket är det inflyttningen som skapar bublan när fler köper bostäder de inte har råd med för att undvika de kriminella områdena.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.