Är helt grön på hus handlande.
Jag och min sambo tittar efter hus och är även inne på att bygga nytt.
Men för att veta vad vi har att röra oss med så tänkte vi besöka banken och höra oss för hur mycket vi skulle kunna låna.
Vad behöver vi ha med oss för uppgifter till banken. Vad behöver dem veta för att kunna göra en rimlig kalkyl inför husköp?

Räcker det med att veta våra bruttolöner och billånet samt studielån vi har?
Eller måste man veta ungefär vad man vill köpa för hus?
Berätta gärna så utförligt som möjligt om hur detta går till.

Tack
 
Det ni bör ha med er är uppgifter om anställning/inkomst. Eventuella andra tillgångar och sparande skall tas upp, andra lån eller krediter. Notera att även saker såsom Ikea kort, Ica kort, bensinkort mm bör tas upp om det är kopplat några krediter till dessa. Allt sånt kommer vilket som fram vid själva kreditundersökningen. Detta är väl den viktigaste biten. Ni bör kanske också ha funderat på vilket säkerhet eller vilken egen kontantinsats ni kan bringa till affären. Glöm då inte att det oftast förväntas att ni kan lägga 10-15 % + kostnad för lagfart (1,5 % +825kr) och pantbrev(2% +375kr/pantbrev). Det vanliga framöver blir väl pga FI nya krav att man får lägga 15 % + dessa kostnader men för en kund med bra ekonomi går det alltid att göra undantag

En viss plan på vad ni söker för hus och ev prisklasser är intressant och ger ett seriöst intryck även om ni klarar er utan detta också och kan låta banken göra en värdering av er ekonomi för att ge er en budget. Vill ni göra ett riktigt seriöst intryck kan ni göra en vettig budget (obs inte någon konstig drömvariant) på hur ni ser på ekonomi bakåt i tiden för att visa att ni klarar att sköta eran ekonomi. Vissa kunder kommer in och har räknat på ett par färdiga exempelhus så de har kunnat ställa upp en färdig budget med lånekostnader, driftskostnader etc. Dessa tar åtminstone jag som seriösa och det visar att de verkligen anstränger sig, även där ser man då till att det inte ska vara någon naiv drömbudget utan rimliga uppgifter och även en buffert undanlagd för underhåll etc.

Sedan kommer ni troligtvis att kunna göra en budget tillsammans med banktjänstemannen och beräkna på vilken summa som är rimligt som lånelöfte och som er egen insats.

Vilket som lycka till och en liten sak kan jag förtydliga. Vad jag än skrev så var inte rädd för att verka okunnig eller fråga. Hellre en kund som direkt ärligt erkänner sin okunskap och visar att de kan sköta sin vanliga ekonomi istället för någon som försöker verka kunnig och det ändå lyser igenom...

MVH Lorant
 
Så nu har vi valt hus, och även skrivit kontrakt. SKa bara komma fram till vilken bank vi ska välja.
Vi har tre alternativ att ta ställning till efter att ha pratat med alla banker två-tre gånger.
Två av trebanken kan lägga hela vårt lån i bottenlån. Den tredje lägger 75% i botten resten i topplån. Denna bank lånar ut ca 20000 mer än dem andra två.
Månadskostnaden skiljer inte mer än ett par hundra i ränta.
Hur ska man välja, finns det någon framtida fördel med att ha hela lånesumman i bottenlån?
Alla tre har gett oss rörliga alternativ med eller utan tak och med viss del låst på ett år.
 
Bottenlånsräntan brukar vara lägre än topplånsräntan och amorteringarna lägre på bottenlånet, så kort sagt blir det nästan alltid billigare ju mer bottenlån man får.
 
Topplånet måste du amortera på vilket iof inte räknas som en kostnad, men det är likväl pengar ut. Kostnaden för ett topplån är också dyrare dvs det har oftast/alltid en högre ränta än ett bottenlån.

Om ni ändå har för avsikt att amortera - kan ni begära amorteringsfritt det första året, spara in de extra 20.000SEK, så har ni sen allt i ett bottenlån.
 
Efter ett år när vi ska förhandla om, då borde det väl vara bättre att ha allt i ett bottenlån. Det kommer man väl fortsätta ha oavsett dem nya reglerna. Det blir inte så att dem banker som erbjuder mer än 85% i lån och har lagt det i botten nu kommer ändra på det om ett år och lägga 75% i botten och fylla på med nästan 20% i topplån för att komma upp till vår nuvarande belåning.
 
Nej har man erbjudit ett bottenlån så är det inte så att det ändras. Har ni lånelöfte så väljer de flesta banker att erbjuda som att lånet lades upp med reglerna gällande före 1 oktober. Utan lånelöfte så är det Max 85% som gäller annars gör banken fel och kan anmälas till FI och riskerar sin oktroj...

Men får ni bottenlån så välj de bankerna då ränteutvecklingen kommer vara mer positiv för er

Mvh lorant
 
Tack. Lån och lånelöfte finns på rätt sida 1 okt. Även inflyttning innan 1 okt. Så inga prob.
Är bara osäker på hur tungt man ska låta andelen bottenlån väga när man väljer.
Tror jag fått bra hjälp här ang. valet. Jänns som att bottenlån ska väga tungt. Sen om man vill ha rörlig med tak eller rörlig utan tak är en smaksak.
Vad tror ni om reporäntan för det kommande året. Hur mkt kan den gå upp med tros?
Den rörliga med tak nämligen styrd av repo.
Och en vanlig rörlig hur stor rörelse uppåt gissar ni att den kan ta under året som kommer....?
 
1-2% beroende på hastigheten på ekonomins återhämtning. De sa på nyheterna att de spådde fortsatt låga räntor 1-2år till.
 
Lace79 skrev:
Vad tror ni om reporäntan för det kommande året. Hur mkt kan den gå upp med tros?
http://www.riksbank.se/ Kolla i högra marginalen så har du där Riksbankens egen prognos.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.