Ute på min mors fritidshus har de byggt en friggebod där takfotsbrädan hamnar i samma vinkel som takstolarna (30 grader någonstans). Där har rännkrokarna monterats rakt på takfotsbrädan och lutar således utåt (rännan är alltså inte i våg om man kollar på dess ända). Jag har aldrig gjort detta förut men kände att det var fel att den lutade så och därför googlade jag lite. Det verkar finnas rännkrokar som man ska bocka med ett bockningsverktyg. Måste man ha ett sådant för att bocka korrekt? Sedan när jag kollade på typen av rännkrok vi hade så kändes den inte lika "bockningsbar" som andra krokar. De som sitter monterade är denna typ http://www.wijo.se/~/media/Wijo/Images/prod/Gutter_hook_070_qos_015_1.jpg?bc=ffffff&h=384&w=676

Här fanns lite fler typer, som som är längre ser ju lättare ut att bocka. Sen såg jag även att det fanns ställbara krokar.

http://www.wijo.se/Products/Gutter_hooks/Gutter_hook.aspx#

Vad bör jag göra? Går den korta typen jag har att bocka så det blir rätt vinkel? Måste jag i så fall hyra ett bockningsverktyg eller går det med något annat verktyg? Eller bör vi köpa nya rännkrokar?
 
Redigerat:
Den kroken du har är avsedd för lodräta takfotsbrädor.
Sen finns det krockar som du bockar, hels med ett speciellt verktyg. Det brukar kunna lånas där man köper krokarna.
Annars finns det även fasta krokar för 27gr lutning. samt ställbara krokar http://www.wijo.se/Products/Gutter_hooks/Gutter_hook_adjustable.aspx

För din del skulle jag tro att det är enklast att byta ut dina befintliga krokar mot ställbara.
Ska du nyttja de som ska bockas behöver du, normalt sett, ta bort pannor/ eller plåt för att sätta dit krockarna.
 
Jag fick frågan angående långa rännkrokar som man fäster på råsponten, dvs under takmaterialet. Vad händer om dessa behöver bytas ut längre fram och de är monterade under taket? Är inte det väldigt osmidigt jämfört med att ha sådana som man fäster på takfotsbrädan? Rännkrokar som fästs under taket verkar ju vara det vanligaste.
 
  • Gilla
bstisse
  • Laddar…
Nu är ju taket redan lagt så det går inte få dit bockade krokar.
Köp de som är fasta för 27 grader eller ställbara.

(Jag har gjort det enkelt för mig med lodräta takfotsbrädor)

Protte
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.