Ska "kanske" köpa ett hus som har en vägg med blåbetong som isolering i gillestugan. I övrigt så är det bara "gråsuggor" överallt. Ska man dra sig ur eller kan man göra något åt problemet??? Går det att enkelt ta bort om det sitter på insidan och byta ut det mot ett mer "miljövänligt" material???
Hust var mätt 91 och hadde då ett värde på 200 i gasradon
 
Om det endast är en fristående och inte bärande vägg så måste det gå att ta bort och byta ut.

Du bör få en aktuell mätning innan ni köper huset.
Finns tydligen snabbmätningar som inte tar 3 månader.
Tyvärr kan man fuska med det också, typ ha fönstren öppna lite grann så att det ventileras mera.....
 
Har du bara en vägg med blåbetong och 200 i årsmedel så är det garanterat bidrag av markradon i huset.
 
Tack för alla svar. :)
Har pratat med en kille från ocab som var specialist på området, och han kom dessutom och tittade på huset. Han konstaterade att det finns en "skorsten" i matkällaren. Med skorsten menade han att det inte fanns något riktigt golv utan att det endast var jord med tegelstnar högst upp. Han tyckte att jag bara skulle gjuta igen golvet och sedan göra en mätning. Vad beträffande isoleringen med blåbetong så tyckte han att jag inte skulle vara orolig, eftersom det var så otroligt lite det handlade om. Skulle jag må illa av vetskapen att den fanns där tyckte han att jag kunde knacka bort den eftersom den sitter på insidan och är ca 5cm tjock.
 
"mp"

Åtgärdsanalysen kostade 460 kr, och han rekomenderade att jag först och främst skulle gjuta igen matkällaren. När detta var gjort skulle man göra en "ordentlig" mätning i 60 dagar och sedan vidta åtgärder om det skulle vara aktuellt. Ett alternativ kan vara att sätta in en fläkt men han bedömde det vara mest nödvändigt att gjuta igen matkällaren, eftersom han var rätt säker på att det var den som var boven i dramat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.