I
Ska bygga 1.5 plan prefabhus med badrum (8-12m2) på övre plan. Har läst byggnadsbeskrivningar från flera husleverantörer. För golvet under våtutrymme så ligger bjälkarna med CC 600mm och ovan detta ligger typiskt en fukttålig spånskiva.

Efter ha läst SPs rapport Våtrumsgolv med keramiska plattor på träbjälklag funderar jag på om underlaget för klinkers är ok. Bör man istället ha CC 300mm under badrum? Golvet i badrummet ska också bära ett badkar som fyllt borde väga en bit över 200kg.
 
Styvheten i golvet skall vara den man får med cc300 och 22mm golvspån. Enl tillverkarna av flytspackel så uppnås samma styvhet med cc600, 22mm spån och 15mm flytspackel. Tjockleken på spacklet varierar någon millimeter beroende på vilken tillverkare du väljer.

Detta är en mycket vanlig metod för att uppnå rätt styvhet i golv. Observera att om du har ex. golvvärmeslingor eller annat som sticker upp så kan lagret spackel behöva vara lite tjockare.

Det är väldigt viktigt att man då följer anvisningarna för det valda spacklet till punkt och pricka. Det skall vara primer på spånet för att få rätt vidhäftning mellan spån och gips. Välj just den primer som tillverkaren specar, armera om tillverkaren specar det osv.

Badkaret bör inte vara ett problem. Ett bjälklag skall vara dimensionerat för en belastning på 200kg per kvm i ett vanligt boningsrum. Det är då tillåtet att det blir en viss nedböjning. Det är detta som är utgångspunkten för specen om cc300 alt. flytspackel. Dvs om golvet från början är korrekt dimensionerat så blir det tillräckligt styvt med de tillägg som specas för klinker.

I en lite äldre version av BKR reglerna specades det att metoden med flytspackel som förstyvning bara fick användas för bjälklag med max 4m spännvidd (ungefär, kommer inte ihåg exakta siffran). Den regeln är borta eller modifierad i de nya reglerna. Men om du har ca 4m spännvidd så kanske du bör forska lite i vad de specar idag. Då var det alltså den totala spännvidden som var begränsad, även om badrummet bara upptog en liten del av den.

Rent byggtekniskt så är cc300 ganska svårjobbat. Avståndet mellan bjälkarna blir då så kort att det är besvärligt att komma åt att montera rör och annat mellan bjälkarna, verktygen får inte plats.
 
Försäkra dig först och främst att bjälklaget har en styvhet som följer byggnormerna! Är inte detta uppfyllt spelar det inte någon roll vilken metod du använder i själva badrummet.

Är golvbjälklaget enligt byggnormerna är det som hempularen säger.
 
I
Tack för utmärkta svar!

Som jag förstår det så blir spännvidden ca 3.5m vid badrum (den bärande väggen under ligger inte exakt i centrum av huset) och bjälklaget (220x45mm CC 600 med 22mm spånskiva på ovansidan) ska klara max 4.2m fri spännvidd.

Det enda som jag hittat i byggbeskrivningarna angående klinkers är en referens till AMA 98, MBE.1212 - Vattentäta golvbeläggningar av keramiska plattor inomhus eller leverantörens egna standarder.
 
Titta på branschreglerna på bkr.se.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.