Vi har ärvt en skånelänga där man har tagit ned en bärande vägg och hade en tanke om att ha ett genomgående rum, men detta genomgående rum blev aldrig klart. Huset är byggt 1850 och på bilden så ser man bjälkarna som går mellan husets långväggar. Spännvidden för dessa bjälkar är 735 cm, om vi bortser från den temporära stöttningen där den bärande väggen fanns tidigare. Dimensionen är cirka150x100 och det sitter med cirka cc 120 cm. Till höger och vänster i bild är det murade väggar som liknande bjälkar vilar på. Ovanför taket finns en kallvind och ett inrett rum och tanken är att vi ska isolera och inreda hela övervåningen.

Hur löser vi den bortplockade bärande väggen på bästa sätt?

En lösning är att i princip göra som den temporära lösningen med pelare, men givetvis göra det snyggare. Nackdelen är att vi får en pelare mitt i rummet som gör att den användbara ytan blir mindre.

Ett annat alternativ som en släkting tipsade om var att flytta den stöttande bjälken upp på vinden och på så sätt dra dessa bjälkar uppåt. Skulle det fungera eller blir den bjälken gigantisk och kanske fördelar tyngden till något som inte är dimensionerat för den belastningen.
 
  • Träbjälkar i taket av ett renoveringsprojekt där en bärande vägg har tagits bort, med murade väggar och temporär stöttning.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Hur långt är det på tvären.
 
Rummet är 735x460 med murade väggar runt om. Eventuellt är det korsvirke i ytterväggarna.
 
Kan gå att lägga en stålbalk på vinden som vilar på stolpar vid ytterväggarna, då blir de genomgående stänger med stor bricka och mutter på undersida befintliga takbjälkar, att lägga en balk på ytterväggarna är kanske inte så bra. Skulle det gå att få upp en balk på vinden , kanske ta ett håll i taket och skjuta in den. Du får undersöka om det är möjligt med stolpar som går upp genom innertaket, beror på hur mycket plats det finns på ovansidan.
Tror innertaket ligger direkt på där, så en 5 cm fritt kan klara det, plus en balktjocklek av grövre mått.
 
  • Gilla
Olsin
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.