Den gamla ejektorpumpen rasade.
Att ta in offert för byte av pump, hydropress och tryckströmbrytare när huset är beläget på en ö borde enligt tillfrågad VVS-kille ligga runt minimum 25.000:-.
Det är inte okej för mig.
Om det hjälper någon, håll till godo, så här fick jag ihop en ny anläggning för 1687:-, jag hade tur iofs med Julas extrapris innan midsommar och sparade därför 500:-.

Varning, långt inlägg:
En djupbrunnspump för 979:- inkl frakt.
https://eur.vevor.com/.../vevor-deep-well-submersible...
En hydroforpump, kostade med nedsatt pris 799:- innan midsommar, efter 1299:-
https://www.jula.se/.../hydroforpump.../hydroforpump-015255/
Ett utanpåliggande vägguttag, IP54, 65:-
https://www.biltema.se/.../vagguttag-for-utomhusbruk...
En klämringskoppling (en skarv alltså) för 32mm PEM-slang, 219:-
https://www.biltema.se/.../klamringskoppling-for-pem...
En övergångsnippel, R25, 35:-
https://www.biltema.se/.../overgangsnippel-6-kants-r25...
En backventil, R25, 90:-
https://www.biltema.se/.../backventil-1-r25-2000038139
Lin, gängtejp och rostfri vajer hade jag hemma, den här pumpen kommer ner 4 meter djupare en den gamla ejektorn så var tvungen att förlänga.
En påse svordomar och kraftuttryck hämtade jag gratis i Frihamnen.
Jag återanvände 32 millimetersslangarna och kopplingar från den gamla pumpen såklart.
Eftersom pumpen bara har tjugo meter sladd med vanlig stickpropp i ändan så blev ju djupet givet, vattenuttaget är inte så stort att det motiverar att skarva elkabeln för att nå ett större djup. Däremot behövs 240 volt vid borrhålet vilket jag hade en skarvsladd för utomhusbruk, IP44, som jag använde.
Jula har annars en 10-meters, IP44, för 149:-
Själva arbetet då:
Alla slangar, kopplingar och gamla pumpdelar är uppdragna ur brunnen och demonterade.
Det ligger ett 110 mm rör mellan hus och brunn vilket gör saker enklare.
Jag fäste min skarvsladd i den tjocka slangen (42mm?) som inte kommer att användas mer mellan borrhål och hus och drog ur den och fick då fram skarvsladden till brunnen.
Jag återanvände kopplingarna ut mot fastigheten och satte dessa direkt i Julapumpen.
Jag klippte av elkabeln mellan tryckgivare och pumpmotor och monterade vägguttaget emellan, direkt på tunnplåten, med självgängande montageskruv.
Pumpen har en manuell strömbrytare på sin anslutningsbox så jag kan välja om jag vill att bara en eller båda pumparna ska styras av tryckströmbrytaren.
I inkommande anslutning satte jag övergångsnippeln, backventilen och den gamla anslutningen från 32mm slangen som går ut till brunnen.
(Övergångsnippeln och backventilen kom egentligen dit lite senare, varför beskrivs lite längre ner.)
Jag la ut pumpen med sladd på gräsmattan och 32 mm slangen bredvid så jag kunde se hur mycket jag behövde skarva slang och vajer för att kontakten ska räcka upp över kanten på borrhålet med lite marginal.
Nu provstartade jag även pumpen nån sekund, för att se åt vilket håll den rycker i sitt startmoment, man måste linda elkabeln runt slangen några varv på vägen upp och
åt rätt håll så elkabeln snarare slackas istället för sträcks när pumpen startar.
Jag klippte av en bit av 32mm sugslangen som hade hängt under den gamla ejektorn och använde runt fyra meter för att nya pumpen ska hänga på rätt höjd i brunnen och, som sagt, elkabeln ska nå upp över kanten.
Jag fäste kabeln ungefär varannan meter runt slangen med inplastad najtråd, hade säkert varit enklare med buntband men hade glömt dessa, fäste sen vajern på samma sätt men utan att linda den runt slangen och bara på några ställen, kanske var femte meter.
Sänkte ner i grejerna i brunnen, gjorde fast vajer och fäste upp sladden, provkörde innan jag kopplade ihop, fortfarande med de kopplingar som användes i den gamla installationen. Det spruttade på bra och med rejält tryck.
Kopplade ihop ovanför brunn och i källare.
Provade utan att öppna kranarna in till resten av huset för att se om pumpen kunde bygga tryck och slå av, och det gjorde den. För att sen låta konstigt lågt brummande och slå på igen, och igen...och igen..
Det visade sig att min tolkning av texten i pumpbeskrivningen; "This well pump has a built-in check valve to prevent back-flow (an additional check valve is highly recommended)." inte betyder att den levereras med en backventil redan monterad, därför ytterligare en utgift på 125 kronor för en backventil som jag inte hade kalkylerat med. Jag har påpekat detta för säljaren. Nån som kan dela en teori om vad som åsyftas med citatet ovan?
Öppnade kranarna till huset och provdushade, pumpen går i 45 sekunder, vilar i 45 sekunder. inga märkbara tryckförändringar för den som duschar.
Jag fick en prisuppgift, en inofficiell offert, av en lokal VVS'are, för att fixa ny pump, hydrofor och allt runtomkring på 25.000:-.
Fastigheten ligger på en ö utan bilförbindelse så det kanske tom är ett lågt pris.
Nu har jag betalt en bråkdel och lite blånaglar men det känns bra.
 
  • Gilla
InsidersUnited och 1 till
  • Laddar…
Totte_S
Snyggt!
Ditt inlägg kom perfekt, håller själv på att hala upp slangarna till en gammal ejektorpump för att kunna utnyttja borrhålet. Dina tips är välkomna!
 
Kul att erfarenheterna kommer till hjälp! 😋
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.