Har 9 230V spottar utomhus i innertaket ovanför altan. Det är halogenspottar med sådan sockel:

Halogen spotlight med tvåstiftsockel för 230V utomhusbruk.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


7 av 9 spottar har dött inom loppet av några få år. Tänkte köpa LED spottar istället som förhoppningsvis håller längre, men de kostar ca 90 kr styck med sockeln ovan. Om man skulle använda skruvsockel så kostar LEDarna endast 30-40 kr styck.

Är det någon nackdel med skruvsocklar? Jag kan väl inte börja byta ut alla socklar i taket till skruvsocklar...
 
Byta sockel är inte ett alternativ tycker jag, om det går.
GU10 led säljer IKEA för 49kr 2.st/förp
Jag hade köpt dessa och testat 👍🏻
 
Jag flyttade in i ett hus med ett 20-tal sådana halogen-spotar för tre år sedan. Bytte samtliga mot IKEA:s LED, och alla lyser fortfarande lika bra. Den investeringen har för längesen betalat sig genom lägre elräkning.
 
Är dock väldigt varierande kvalitet och elsäkerhet på de lampor som man köper från ex aliexpress har jag noterat! Säkrare att köpa ikea lamporna i så fall skulle jag tro..
 
Har testat liknande modell som en kollega köpt och fann två nackdelar - Dels blir det mycket sidoljus långt ifrån de 60 graderna som uppges på grund av konstruktionen, dels så är det en äldre konstruktion som håller på att ersättas av COB-led.
COB (Chips On Board) ger mer ljusstyrka, är mycket kompaktare samt energieffektivare samtidigt som den har en bättre avkylning då kretsmaterialet är tunnare. De är enligt uppgift även billigare att tillverka.
Detta medför att man får mer ljus på mindre yta och man kan därför sätta dem i botten på en reflektor och ändå få bra mycket mer ljus än ett gäng ytmonterade "vanliga" lysdioder på en större yta.

Länk till COB - lampor på Ebay som rent exempel på Cob-spotlight:

http://www.ebay.com/itm/3W-4W-5W-6W...hash=item41be219115:m:myFKExBwv_cRoIv9v0MJfMQ

Finns även liknande i sverige med samma teknik men lite dyrare:

https://www.elbutik.se/product.html/xerolight-gu10-cob-led-6w-ej-dimbar
 
Redigerat:
  • Gilla
Härryda2015
  • Laddar…
Tack @NetNut för infon kring COB-LED. Kom hit idag då jag hade samma fråga som BengtSpikar. Kände inte till skillnaden innan! COB-LED får det bli för min del. Något speciellt man måste tänka på vid valet av trafo till dessa?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.