Hej,

Vi har köpt 4 fönster(2 till källare och 2 till vardagsrum), samtliga kommer från SP fönster och har aluminium på utsidan och trä på insidan. Fönsterna kommer monteras av hantverkare i början av nästa år men det kan vara bra att reda ut på förhand så att de lever upp till rätt standard.

Det jag syftar till är att de är inte i perfekt skick, det finns lite skav och lite märken här och där och min fråga är helt enkelt om det är sådant man räknar med på nya fönster?

ul9mc9x.jpg
4KVNLzR.jpg
zdbCEvN.jpg
wxp3EVF.jpg
UNREXTC.jpg

Topp av karm
xopsYfN.jpg
TQccSDh.jpg
kbQAANa.jpgpg

Större blder här : http://imgur.com/a/SyC6E
 
På karmens ytter gör ju ingenting. SP har ju även förborrade karmskruvshål (jag monterade precis ett par fönster igår). Så hållbarheten bör inte vara påverkad iaf.

Skönhetsfelen får du nog påpeka direkt till SP och kanske om avdrag och leva med det. Eller byta och vänta X veckor på ny leverans.

Dock var mina VÄL inplastade. Var inte dina det?
 
Aha, ja jag misstänkte att defekterna(sprickor o liknande) på själva karmarna inte spelade någon större roll, det kommer väl ändå att isoleras där. Man kan såklart fundera på om det kan öppna upp och komma in skit mellan glasen men då antar jag att det måste spricka ganska bra.

De 2 större fönsterna som står längst bak och som är ljusare i färgen har plast runt sig och de verkar ha klarat sig bättre på aluminium delarna. Man kan fortfarande se att det varit något som gnidet mot dem, det ser ut som på bild 3, d.v.s man ser inte metall.

De 2 mindre rutorna stod för sig själv och hade troligen blivit avplockad från pallen sen tidigare och där fanns inget plast på dem. Skavankerna som finns där ser ut att vara ner till metallen men sen är hur petig man ska vara? Det är inget man ser på 2 meters avstånd skulle jag tro. Frågan är väl mer hur hållbarheten blir, kan metallen kanske ärga lättare?

Sen undrar jag också om det verkligen ska vara glipor så som man ser på bild 4 i hörnet på aluminium sidan närmst själva glaset?
 
Jag är inte så petig, men köper jag nya fönster ska det inte så ut så där med märken och dylikt på synliga delar.
Så här hade jag reklamerat dem så SP får ge förslag på åtgärd.
 
  • Gilla
Ozzypojken
  • Laddar…
Det som är på det vita är ju bara bortse helt ifrån, det på det gråa är nog tveksamt om det är fog för reklamation.
 
Det är svårt att bilda sig en uppfattning med riktigt högupplösta närbilder. Jag tror att du ska lyssna till dig själv i första hand. "Är det något du kommer att störa dig på? Är det värt att bråka om?"
Små skavanker finns tyvärr på alla fönster, om man titta nära. Men givetvis ska man inte tåla vad som helst.
 
Min sambo jobbar som fönsterbyggare (dock inte på SP) men det är ett problem att mörka o färgade aluprofiler lätt skadas och får synliga märken i produktionen och under hanteringen, vilket de även kasserar mycket för i fabriken. Så jag tycker nog att din reklamation kan vara befogad, ty nytt ska ju vara nytt och fint!
 
  • Gilla
Chuck Wow
  • Laddar…
KristinaRT
Vi har precis satt in nya fönster med samma konfiguration som ni (alu utsida och insida i trä). Vi fick hem dem ordentligt inplastade, på pall och även om det på utsidan (den del som är inne i väggen) av karmarna fanns lite små (!) skavanker var de delar som syns "perfekta". Dvs inga sprickor, inget skavt, inget repat etc. Vilket är vad jag förväntar mig när jag köper NYA fönster. Annat är det ju om det är en felbestälnign som reas ut, eller nöstan nya som suttit monterade redan....
Jag hade inte accepterat att NYA fönster var skavda och repiga innan de ens kommit på plats. Då hade jag minst begärt prisnedsättning, men inte nödvändigtvis av SP - de som packat upp fönstren ur plasten kan mycket väl vara skyldiga till en del av reporna.
Tycker du skall prata med din återförsäljare i första hand, just för att de var uppackade och orginalemballaget hade brutits.
 
Gasen hålls inte in av karmen. I bågen sitter en glaskassett som är en hel enhet. Du kan alltså plocka ur glaskassetten (och byta denna) utan att gasen läcker ut..
 
Nu är det så att det är bra att köpa svenska fönster av en svensk handlare. För när du kontaktar din återförsäljare kommer det lösa sig för SP är rädda om sitt rykte. Dom ersätter detta, det är min erfarenhet och det ska SP därför få beröm för. På det viset fortsätter vi köpa bland annat svenska SP fönster..
 
magnetens skrev:
Så jag tycker nog att din reklamation kan vara befogad, ty nytt ska ju vara nytt och fint!
Håller med. Fick mina fönster levererade i förrgår där två var transportskadade, inte mycket men ett par mm färg var bortskavd ner till aluminiumet på en väl synlig plats.
Fick kommentaren först att det gick att måla över... Jag förklarade att vill jag köpa renoveringsfönster så gör jag det och dessutom till lägre pris men nu är dessa nya. Dom tog tbx fönsterna och jag fick nya levererade igår.

Företaget kan fortfarande sälja dessa fönster fast till reducerat pris till den som är ok med skadan.
 
hangun skrev:
Nu är det så att det är bra att köpa svenska fönster av en svensk handlare. För när du kontaktar din återförsäljare kommer det lösa sig för SP är rädda om sitt rykte. Dom ersätter detta, det är min erfarenhet och det ska SP därför få beröm för. På det viset fortsätter vi köpa bland annat svenska SP fönster..
Jag har bytt ett antal fönster och dörrar hemma (dock ej SP) och är förvånad över den låga kvalitetsnivån. Stora fönster som kommer på pall med endast ett varv plast över, och ytterdörrar som kommer helt oskyddade. Det är ju ganska uppenbart att dessa fönster och dörrar kommer att få transportskador.

I samtliga fall jag reklamerat har det resulterat i pengar tillbaka. Hur mycket pengar jag fått har berott på defektens storlek och betydelse (att returnera stora fönster och ytterdörrar är ju inte ett alternativ om det inte är väldigt stora defekter som påverkar funktionen och det har det som tur aldrig varit för mig).

Det intressanta är att jag aldrig behövt tjafsa utan pengar har betalats ut utan minsta diskussion. Det är ju i och för sig trevligt men man får en känsla av att fönstertillverkarna och dess återförsäljare är helt medvetna om att många kunder inte är nöjda med den vara de köpt och att de enklaste är att bara "betala sig fria" från problemet, snarare än att upprätta en produktion och distribution som inte orsakar defekter på deras produkter.

Och jag har bara köpt fönster och dörrar från svenska tillverkare och via svenska återförsäljare.

Nästa gång skall jag testa att köpa från utlandet bara för att se om de hanterar sina produkter bättre och skyddar dem mot skador på ett bättre sätt :)
 
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
Om man vill jämföra så köpte jag 10 fönster och en ytterdörr med större fönster i från Skånska byggvaror. Det var förvisso träfönster (3-glas) och transporterades då upp till Umeå. Fönsterna levererades stående, skruvade med en bunt med plank i karmarna, wellpapp runt kanter/hörn och allt var plastat med trehundra varv typ.
På dessa har det upptäckts ett fåtal små skador, stora som 10-öringar, men dessa hamnade vid isolering/salning så det var inga problem, dörren hade fått sig en pytteliten skada som de skickade upp "nagellack" att fixa det med. Annars var det inga problem där trots lågprisvarianter.
Hade jag fått aluminiumfönster likt de på bilderna hade jag nog stört mig en del, framförallt då dessa i regel är dyrare än trä.
 
T
Nu kan jag inte se bilderna då imgur är spärrat där jag sitter men blir lite fundersam om något är skavt och repat när det kommer nytt från fabrik. Antingen är det fabriken som slarvat med hanteringen under produktion eller så är det transportfirman som inte gjort rätt.

Är det för dåligt emballerat ska transportören säga ifrån, annars har väl de accepterat emballeringen och ska ta ansvar för att det är OK när det kommer fram?

Jag fick mina nya fönster levererade för två veckor sen och då stod de på pall, med "skal" av OSB på alla målade sidor eller där glaset var. På varje sida av "paketen" var det en skruv idragen i underkant och en i överkant på karmen så de stod still och sen var OSBn nerdragen på var sida om pallen och skruvad i den.
Mellan varje karm var det ett avstånd på ca en cm så det inte kunde skava mot något.

Truckföraren som skulle lyfta av dem och lastbilschaffisen sa att det var de bäst förpackade fönstren de sett! :)

Truckkillen sa att det inte är ovanligt med fönster som bara står ihop med lite papp mellan varje karm och sen en plast dragen runt ett par varv. Underslag av 45x45 eller liknande som fästs med band runt karm så man får lyfta i karmen. Han sa att då är man alltid rädd för att det ska släppa/gå sönder när man lyfter.
Särskilt illa är det visst när de kommer från Baltikum eller Polen. Svenska fönstertillvekare var visst lite bättre men sällan kommer det på pall.

Det verkar vara så att leverantörerna räknar med att det kan bli vissa reklamationer men att det är billigare att hantera än att emballera mer/bättre.

Sprickor i karmvirket på utsidan behöver ju inte vara ett problem om det inte fortsätter att spricka och även vrida sig, det beror väl lite på varför det spruckit.

Hoppas det löser sig och att du blir nöjd med de nya fönstren oavsett om du får nya eller om du får prisavdrag/ny färg att måla på.
Det är ju inte kul att bygga nytt och sen gå och se de där skadorna i framtiden.
 
Nytt skall ju vara nytt, detta är inte acceptabelt. När jag köpte 14 fönster för runt 100000 kr var de helt felfria. Men satsade på PVC Rehau nordic plus, vet inte om PVC är tåligare?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.