Syftet är att måla och sätta i en enda isolerkasset för att slippa putsa fyra sidor varav två är med fasta spröjs.

Kopplande fönsterbåge med 1+2 rutor. Den yttre rutan består av sex fastkittade smårutor och spröjs. Den inre är av modell isolerkasset 3-12-3
17.JPG

18.JPG

Nedmonterad fönsterbåge samtliga beslag och gångjärn monteras bort.1.JPG

Bottenlistan är i aluminium och fastkittad. Det absolut enklaste är att lägga på styrskenan och såga bort den.
2.JPG

Efter som den inre rutan är av isolertyp så tänker jag använda mig av de måtten.
3.JPG

Markerar ut den inre bågen bred på den yttre.
4.JPG

Med måtten från den inre bågen så vet jag ungefär hur mycket jag kan såga utan att riskera att förstöra den yttre fönsterbågen.
11.JPG
12.JPG

Efter som sänksågen inte når hela vägen på insidan så använder jag mig av en Multimaster för att såga bort det sista. När detta är klart är det bara att lyfta ut de yttre rutorna och spröjsen. Något enklare än att försöka rensa bort kittet för varje ruta!
13.JPG
 
Redigerat:
fortsättning....

En liten speciallösning för att kunna skruva bort gångjärnen som håller ihop bågarna. (kopplingsbeslagen tas bort först vid slutet)
6.JPG

Efter som skruvarna är av modell sämre kvalité och skruvskallarna sönderdragna använder jag en dremel för att göra ett spår i skruvskallen.
7.JPG

Skruvar ut den sissta skruven med en spårbits.
8.JPG

Använder ett gammalt stämjärn för att ta bort glaslisterna på den inre bågen.
9.JPG

Från insidan skär jag sedan loss EPDM listen/ kronlisten. Observer att jag lagt två frigolit klossar mot rutan så att den inte ramlar mot bordet när bågen börjar släppa.
10.JPG

Efter som kopplingsbeslagen bygger 1,5mm blir jag tvungen att limma 1,5mm flygplansplywood mellan fönsterbågarna. Annars blir glappet mellan fönsterbåge och karm större. (sidan med kopplingsbeslagen låter jag vara)
14.JPG

Med ett kullagrat frässtål i botten fräser jag den yttre bågen efter den inre. Efter som kopplingsbeslagen fortfarande sitter kvar så är en bågsida relativt fixerad.
16.JPG
Efter detta steg så tar jag bort de kopplingsbeslagen och limmar fast plywooden på den sidan.

När båda bågarna är frästa och plywooden är fastlimmad så kexar jag ihop bågarna. Problemet med just denna typ av fönster är att det inte går att göra ifrån utsidan. Yttersidorna sluttar nämligen inåt.
15.JPG

Efter detta så limmar jag ihop bågarna. Nu väntar slipning och målning. Bågen och karm skall målas vit på insidan och svart på utsidan. Detta gör jag innan den nya rutan sätts i. Återkommer med mer information.
 
Du lägger mycket jobb för att halvera tvättytan på dina fönster :).
Kommer du använda glasningslister av plast?
Jag ska byta 300m trälist till glasningslist nästa år. Just nu samlar jag info och erfarenheter :).
gaia
 
Redigerat av moderator:
Tyvärr så finns plastlisterna endast i vitt, mina fönster måste vara svarta. Enligt Leif Arvidsson, http://www.leifarvidsson.se/ så ska de gå att måla över. Tyckte inte att färgen fastnade särskilt bra på den testlisten. Kanske fel färg eller så går det inte att måla på blank plast, testade även att rugga upp ytan och det gick fortfarande att dra loss färgen med naglarna.

Orkade inte experimentera vidare med olika färger delvis på grund av att Leif Arvidsson var ganska ointresserade av att hjälpa mig. Från första början har jag nämligen spanat in glaslister i Aluminium ifrån en dansk tillverkare som heter Dafa. Jag kontaktade dem för att ta reda på en återförsäljare/grossist i Sverige som kunde ta fram dessa lister. Nlev ombedd att kontakta Leif Arvidsson som dumt nog saluför sina plastlister under samma namn som Dafa, "GL list". Trots att jag skickade länkar på listerna så vägrade de förstå utan tyckte istället att målade plastlister skulle nog duga fint åt mig.

http://www.dafa.se/produkter/aluminiumprofiler/alu-com?opendocument
http://www.dafa.se/produkter/aluminiumprofiler/gl_list?opendocument

Nu vart det inte dessa lister utan liknande lister ifrån GSAB, http://www.gsab.se/ som heter Alista. De finns nämligen i mörkbrun eloxering. Tyvärr så är de utgående i deras sortiment och ersätts av Dafas GL och Alu Com lister. Här om dagen så såg jag även att dessa lister även finns även hos Nordwind, http://www.nordwind.se/

Hittade även den här artikeln i GDS från 2010:
http://gds.se/materialer/skift-glaslisterna-och-få-hållbara-lister-runt-rutorna
 
Redigerat:
Val av leverantör, glas och färg etc.

Angående färg: Har valt att måla fönsterna med färg ifrån Teknos. Efter att ha slipat allt trärent så lägger jag på ett lager "Woodex Grundolja". Kvistarna på insidan förseglas med schellack.
Efter det så stryks utsida med "Utegrund" och insidan sprutas med "Futura Aqua 3 Grundfärg". Eventuella skador spacklas med snickerispackel. Insidan sprutas med "Futura Aqua 40" och utsidan stryks till slut med "Fönsterfärg Alkydoljefärg"

Angående glas:www.pilkington.com så finns en onlinetjänst som heter Spectrum, där kan man lätt räkna på olika glas, distanser och funktioner. Pilkington tillhandahåller även en glasbibel i tryckt format som är väldigt vettig att läsa igenom. Med hjälp av en talmeter måttar man upp "dagmåttet", den öppna ytan i den befintliga fönsterbågen. Har man 2+1 fönster, de vill säga en isolerruta på insidan så kan man även öppna upp fönsterbågen och måtta upp det stumma måtte. Fönsterbågens tjocklek är också viktigt att ta reda på, räkna av falsen som rutan ska vila på, 4mm kronlist samt glaslisten för att få fram rutans tjocklek.
Med alla dessa mått är det sedan enkelt för glasmästaren att räkna fram ett pris.

Angående leverantör: det finns några företag som specialiserat sig på renovering och konvertering av fönsterbågar. Både www.iwa21.se och www.tumbaglas.se har jag varit i kontakt med. Båda har nyttiga sidor med vettig information att ta del av. Iwa 21 har varit väldigt aktiva på diverse mässor. Det skadar aldrig att kontakta dessa företag, ta in priser och samla på sig lite fakta. Det tog mig nästan ett år att avverka diverse företag och komma till skott med min fönsterrenovering!

I våras 2009 kontaktade jag AA Glas i Solna, de skulle återkomma till mig vilket de aldrig gjorde. Efter det så kontaktade jag Tumba Glas där jag ombades att återkomma efter sommaren. När jag ringde under hösten så hade det skett en omorganisering och den nya kontaktpersonen bad mig att återigen ta med ett fönster och besöka dem. Både AA Glas och Tumba Glas hade fått bilder samt mått på fönsterna. Den nya kontaktpersonen på Tumba Glas hade naturligtvis ingen koll på vart mina bilder eller mått fanns. Han fick en ny kopia på måtten och återkom aldrig till mig....

Nu bestämde jag mig för att göra jobbet själv. Valde ut ett ensamt provfönster som ifall jag misslyckades totalt skulle kunna gå att ersätta med en fast ruta. Jag kontaktade Iwa 21 och Bröderna Anderssons Glasmästeri för att får pris på glas. En montör ifrån Iwa 21 hade jag träffat tidigare på BRF mässan i Älvsjö. Han var väldigt trevlig och hjälpsam, dock så visade det sig att deras säljare var rätt ointresserade av att försäljning av enbart rutorna. Det var helt omöjligt att få rutorna levererade utan de skulle hämtas vid deras verkstad. Totalvikten för samtliga 30 rutor blev runt ett drygt halvt ton. Bröderna Anderssons Glasmästeri har o andra sidan ordnade leverans samt har en butik där man kan svänga förbi ifall något saknas eller någon fråga skulle dyka upp. Det vart till slut Bröderna Andersson som levererade rutorna till mig, http://brodernaanderssonsglasmasteri.se/
 
20.JPG
Ihoplimning av fönsterbågarna

21.JPG
Slipning, blev tvungen att slipa ner en del efter som lasyern efterbehandlats med en båtlack.

26.JPG
Målning sker enligt tidigare inlägg. Två gångjärn monterade på en väg blir perfekta upphängningen för fönsterbågarna.

23.JPG
IKEA bockar visade sig vara perfekta för glasningsändamål. Glasningen sker enligt:
http://gds.se/byggeri/ut-med-de-immiga-fönstren

24.JPG
Färdig utsida

25.JPG
Färdig insida
 
Snyyygt!
Jag har inte kommit någonstans med mina fönster. Vi har bestämt oss att anlita en firma för det känns alldeles för stort för en amatör. Verkstan och rätt verktyg saknas och det behövs ju för att få ett resultat som du fick.
Vi har mer än 20st 2- luftfönster som öppnas utåt och bara att ta dom av på 2 våningen blir en risk för oss och fönster :). Har tittat på glaslister som du länkade till och den smalaste verkar för massivt för våra spröjsade rutor.

Någon har faktiskt gjort en gång i tiden liknande jobb som du gjort- omvandlat gamla delbara 2- glas till ej delbara 3- glasrutor och det är jag verkligen tacksam för. Nu är det bara 2 sidor att putsa - man håller i mittposten och hänger ut för att nå till kanterna :). Tyvärr under omvandlingen spickade man utvändigt trälister ( man kittar ju inte en 3-glaskasett) av tveksam kvalitet och nu är dom i bedrövlig skick och måste bytas till något mer hållbart. Hoppas att någon firma kommer med ett bra förslag. Vi behöver minst 300m glaslist :O.
gaia
 
Håller gångjärnen för den ökade vikten ?
 
verktygsgurun skrev:
Håller gångjärnen för den ökade vikten ?
om du frågar mej så har det hållit sen 80-talet. Han som ägde huset på den tiden var glasmästare så han gjorde sitt bästa :). Det är små kasetter 38cm x52cm och själva glaset verkar rätt tunt ( 1,5mm?) så han kanske justerade vikten? Inte så snyggt att se aluminium mitt i ett gammalt fönster men det får vi leva med.
gaia
 
Zoelillie: 36.000 kostade glas och alu lister. Tippar på 10-15 för förbrukningsmaterial, såsom silicontätningslister, EPDM lister, klossar, flygplansplywood (dyyyr), lim, SIKA PUfog, färg etc.

http://www.byggahus.se/forum/medlem/17892Angående gångjärnen så håller de för mina nya kassetter. Tidigare så satt det 2+1 de vill säga lika många glas i bågarna. För visso var de bara 3mm tjocka och de nya 4mm. Hade jag bara haft 2 gångjärn och två 3mm glas så hade jag nog inte gjort alla fönster på ett bräde utan testat med ett fönster först.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.