Hej,

Vi har nyss flyttat till hus där man bytat ut stora fönster i vardagsrummet till skottgluggsliknande fönster. Det visar sig vara ett bra val för ett vardagsrum som främst används för TV tittande. Problemet är dock att samtliga är fasta och vi vill nu kunna öppna iallafall 2 av dem.

Fönsterna som sitter där idag är av märket Elite

Grönt mått : 1039x537 mm
Rött mått : 943x438 mm

I fönsterna står det följande :
06.12.2011 Pilkington Vetlanda insulight Therm TM 4-16Ar-4-16Ar-S3-4-1262430/7 894 x 394 4718/6
Vilket vis är rätt att måtta på? Vi förstår att de öppningsbara kommer bli något mindre men vi vill ändå ha de fyller ut så mycket som möjligt. Dock hoppas vi slippa specialbeställa då det tydligen ska bli riktigt dyrt.

Sen undrar vi också vilken typ av fönsterhägning man bör ta? Är det bara de med gångjärn längst upp som gäller, d.v.s de som liknar mer ett källarfönster?
 
Redigerat:
När du köper fönster är det karmyttermått som anges. Det är varken den röda eller gröna markeringen. Det brukar ofta vara 15 mm under jämna dm. I ditt fall troligen 985 x 485. För att kunna mäta måste du plocka ner fodren.
 
Förmodligen är det 10x5 fönster. För att vara helt säker får du plocka bort foder och mäta.
 
Om du tänker köpa de nya fönstren av Elit, så räknar de säkert gärna ut måtten med hjälp av de mått du avläst glaskassetten.
 
Dina fönster är såpass höga att du kan ha vridbeslag. Så vrid eller topphängda kan du välja mellan.
 
Aha, då måste vridbeslag vara en snyggare lösning, dessutom så syns inte gånggärnan utifrån :) Tack för hjälpen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.