Hej,

Vi håller på och återställer ett litet torp och har nu kommit till golvet. Plattan är troligtvis från 30 talet, kanske äldre. Ca 100mm betong med sten under, eventuellt sprängsten. Plattan verkar ha gjutits i sektioner med reglar som sektionering, nu borttagna. Ingen armering ut ifrån vad jag kan se, men plattan verkar vara i bra skick i övrigt. Inga sprickor eller så. Man ser att det precis under plattan ligger någon sorts ballast/sten ca 50-100mm diameter.

Tanken är att gjuta en ny stålglättad betongplatta med golvvärme som färdigt golv och få in så mkt isolering/isodrän det går under. Golvvärmen tänkte vi begränsa till delar där det går att få in 200mm isodrän.

Konstruktion (se skiss):
- 100mm armerat betongplatta
- 165-200mm isodrän
- 20mm makadam

Oklart vad det är för underlag längst ner (berg?) och hur tjock sulan är längst ut, så vi får utvärdera löpande medans vi bilar ut.

Min fråga är dock om hur långt och hur djupt man brukar att kunna bila ut på den typen av gammal grund? Planen är att bila upp från mitten och utåt men att stanna när vi troligtvis kommer till någon tjockare betongdel/grundsula i närheten av ytterväggen. Något annat vi ska tänka på?
 
  • Gammal betongplatta med synlig sprängsten under, uppgrävd längs en sektion.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gammal betongplatta uppdelad i sektioner utan armering, med synlig ballast och rester av träreglar.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Skiss som visar sektion av husgrund med planerad isolering och golvvärme, inklusive mått och material som armerad betong, isodrän, och makadam.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
En preciserande fråga som kanske är den svåraste. Som ni kanske ser på skissen blir nivån på färdigt betonggolv ca 10-12cm högre än befintlig platta och syllen. Detta beror på att betongtrappan upp till gamla grunden ligger högre än plattan/grundsulan.

Är detta ett problem med tanke på 1) trycket som kommer från betongen när den ligger i flytande form? och 2) fukt från sulan?

Tänkte lägga 20mm tjock cellplast mot väggen för att hindra kondens och fuktvandring från sulan. Men tror ni fortfarande att det finns risk fuktproblem i ytterväggen?

Skiss av byggkonstruktion med markerade delar för isolering, dränering och betonggolv i en grund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.