Vi planerar att bygga ett uterum ca 6.5x3.5 m. Huset har idag en terrass 6.5x1.8 m infälld under husets tak. Uterummets ena långsida, samt halva kortsidorna kommer alltså att utgöras av husväggen.

För att hålla kostnaderna nere så ska vi ha ett relativt enkelt uterum utan golvvärme osv. Hade därför tänkt mig plintgrund med bärlinor och golvreglar. Men det blir en hög lösning.
(Golvbrädor 3 cm + reglar 17 cm + bärlina 17 cm + ”luftspalt” mellan bärlina och mark för ventilation 15-20 cm =totalt ca 55 cm.

Eftersom altandörrarna bara är ca 20 cm ovanför mark så betyder det att marknivån under uterummet behöver vara ca 35 cm under omgivande mark. Då hamnar den även ca 5-10 cm under nederkant av husets betongplatta.

Jag har förstått att man kan sänka bygghöjden genom att sätta reglarna som kortlingar mellan bärlinorna, men det ger andra problem med utförandet i framkant och det behövs ändå en grop även om den inte blir lika djup!

Frågor:
1. Är detta en lämplig konstruktion?
2. Risk för sättningar i huset? T.ex. vid den utstickande gavelväggen? Betongplattan är nog bara en ca 25 cm bred remsa där.
3. Hur löser man det så att inte vatten och skräp samlas i ”gropen”?
4. Andra förslag på lösningar?
 
1 Nej
2 Viss risk där
3 Vet inte
4 Gjut en betongplatta så slipper du alla problem du ser framför dig.
 
Kan du inte fästa en längsgående regel i grunden och sen ha första bärlinan en bit ut från fasaden?

Att få skräp i diket är ju svårt att komma ifrån, vatten får du väl dränera bort. Kanske du kan göra bärlinorna av impat virke avsett för att användas i vatten, då borde de väl klara att ligga i ett dike...
 
Lägg golvbjälkarna på 350x350mm stora betongplattor och skippa bärlinor.
 
om du kan få en bra packad botten så gör som matti_75 säger och lägg reglarna på betong plattor.
du behöver ju inte har 170 reglar som bärlinor och golvreglar. 145 som bärlinor och 120 som golvreglar räcker mer än väl! händer tom att vi har 120 bärlinor och 120 golvreglar när vi bygger. och sista alternativet om det är ont om plats är att antigen grävar ur eller på plattor.
 
Tack för era tips. Tanken är att ha första bärlinan fästad i grunden som Larsa föreslår. Så lite bättre blir det ju faktiskt, det borde kunna ge möjlighet till lite mindre djup grop närmast huset, och ordna lutning ut från grunden.
Gjuten betongplatta känns som en rejäl lösning, men tyvärr dyr. Men markjobb för plintgrund eller kan ju också dra iväg.
Att lägga reglarna på små betongplattor skulle sänka bygghöjden. Men det är lerig mark, och tjäldjupet kan bli drygt 1.5 m här i södra norrland. Betyder det att man behöver gräva ur så mycket och fylla med bättre material och packa för att detta ska duga för ett inglasat uterum? Eftersom det inte kommer att vara uppvärmt på vintern så blir det ingen spillvärme som kan minska tjälen.
 
Tyresö
Små betongplattor liggandes direkt på lerig mark, för att staga upp ett inglasat uterum, låter inte så genomtänkt - och det kommer du att märka när tjälen släpper....glaskross...

För att göra det enkelt för dej, så hyr du en jordborr för 150 mm hål och borrar minst (gärna djupare) 150 cm och petar ner ett gjutrör - eller gjut direkt i hålet - och 2 st 10 mm armeringspinnar i varje hål. Gjut upp till 50 mm över marknivå och lägg sen markplast innan du reglar upp.
Om du har max 120 cm (c c) mellan varje plint, så räcker det om du reglar upp med 45 x 145-reglar. Byggde själv en terrass i somras, med det avståndet och regeldimensionen - och det är stabilt som ett betonggolv.

Då är du ganska nära färdig golvhöjd till din altandörr
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.