Vi har ett gammalt militärvapenförråd som replokal. Väggar,golv och tak i betong. Ca 60m2. Hur isolerar man den på bästa sätt?. Funderar på glas/stenull på väggarna och gips utanpå det och limma upp frigolitskivor i taket(snedtak). Hur tjock frigolit borde man ha och ska man ha stenullsväggen ända upp till taknocken eller kan man ta frigolit där snedtaket börjar ??? Hoppas det inte blev för krångligt skrivet
 
är det ett bergrum eller? i marken? eller är det bara ett hus i skogen byggd i betong?

Bästa sätt är alltid att lägga isoleringen på utsidan = ny fasad.. antar att det går bort då det kostar en del $$$..

Om det är ett hus i skogen så skulle jag välja att köra med metal reglar & glas/stenull. Sedan plast (om det är uppvärmt dvs över 12 grader året runt ,annars skippa plasten) och sedan gips skivor på det..

Taket.. vad är det för ytter beklädnad på det? är det också betong? då blir det fuktvandring genom betongen (regn ,snö osv)..  bäst är nog då att isolera utan på (figolit) och sedan lägga något tak ovan på det.. tak plåt kanske funkar..
 
Beror lite på hur ni använder lokalen.
Har ni den alltid uppvärmd eller värmer ni upp lokalen när den skall användas?
Om ni har den uppvärmd hela året så tycker jag ni skall isolera på utsidan då betongkonstuktionen är ganska tung så får ni bra klimat året runt.
Om ni värmer upp lokalen tillfälligt så är det bättre att isolera insidan för att snabbare värma upp lokalen.
Billigast är väl som redan sagts att isolera insidan med plåtreglar minull och skippa plasten.

/Patrik
 
Det är ett hus i skogen.
Taket är betong med någon papp utanpå tror jag (har inte tittat så noga) vet inte om det är isolering också. Har tänkt att ha två st 1kw oljeelement att värma upp med så vi alltid har någorlunda värme. Tillsvidare värmer vi upp med en byggfläkt innan vi ska dit. På golvet har vi några gamla hederliga heltäckningsmattor direkt ovanpå betongen.
 
replokal...skall ni ha instrumenten stående så bör ni ju ha runt 18 grader jämt. Annars läör ni få problem med sneda gitarr halsar, trumskinn som ser ut som sälhud osv..osv... Det bästa är att då göra värmeisolerande åtgärtder utifrån och akustiska åtgärder i rummet. Men man kan göra värmeisoleringen innifrån som tidigare redan sagts. Vad du däremot lär behöva göra är akustiska åtgärder. Betong är hårt, reflekterar nästan alla frekevser inte kul...
 
Hur tjock frigolit bör man ha i taket och behöver man plast? Tänkte limma dit dom så det blir krångligt med plast. Kanske vore idé att isolera taket utvändigt också.
Och hur tjockt bör man isolera väggarna. Det blir bara invändig isolering på dom iaf.
 
Plastens vara eller icke vara...

Det beror på.. Kommer ni alltid (året runt) ha en temp över 12 grader? sånna fall ska ni plasta under 12 grader så skippa plasten.. Detta beror på att det blir kondens mellan figoliten & betong taket (framför allt).. Tror inte betong mår så bra av att vara blöt.. dock så klarar det sig nog bättre änn trä.. Plasten hindrar den fuktiga varma (12 grader eller varmare) att nå den kalla betongen..

Väggarna bör i allafall vara 200mm tjock isolering.. Taket bör vara 400mm.. eller mer.. Sen kan man ju alltid tumma på en del. kasnke 100mm på väggarna & 300mm i taket.. viktigast är taket..

Att isolera taket utvändigt är en mycket bra idé.. det håller betongen varm & torr hela tiden = betongen trivs då.

Tänk på att ha god ventelation (så slipper ni källar lukt) fukt kommer nog in via golvet & den fukten måste ut på något sätt.. det bästa då är via ventelationen.. ;) :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.