Hej
Vi har ett vackert ekträd straxt brevid där vi ska bygga vårt hus. Vi skulle vilja ha kvar det men ta bort några grenar. Kan man göra det nu utan att det dör?
Hur känsligt är det?
Flera har sagt vi skulle ta bort det för att det kan skda taket?
Mvh
Pia
 
Jag har sagt det förut, och upprepar:

Dessa vackra träd måste ha lite livsrum för att komma till sin rätt. Den som har en riktigt stor naturpräglad tomt kan gott behålla ekar - på behörigt avstånd från husen. Är tomten lite mindre måste man inse att eken inte alls passar ihop med våra vanligaste trädgårdsväxter.

Eken bokstavligen försurar sin omgivning. Eklöv som ligger kvar att multna på gräsmattorna hjälper mossan på traven. Eklöv kan inte räfsas ut i rabatter som kräver bättre Ph-värde. Eklöv kan alltså inte heller blandas med vanlig kompost hur som helst.

Har ni kvar mer "ursprunglig" flora på tomten? Hassel? Ormbunkar? Liljekonvalj? Minsta motståndets lag kanske är att utgår från eken och behålla känslan av beteshage, eller vad ni nu haft på tomten förut.
 
W
Bra svar billy_baver på hur man beskär ekar ;)
Har ett nästan lika bra svar, anlita en arborist om ni vill ha kvar eken och bevara den så fin som möjligt. Har 3 stora ekar (över 400 cm i omkrets) precis vid huset och det e kalrt att det e ett helvette med alla löv vi denna tiden samt all skit som ramlar ner under året men de e fantastiskt vackra så de får stå kvar så länge de e frisk. Prioriterar ni som mig hellre ekar än rabatter så satsa på en arborist.
Ekarna blir kanon snygga.
 
Okej, då besvarar jag väl grundfrågan, på allmän begäran ...

;)

Ekar är tåliga.  Ekar är mycket formbara, och överlever i hundratals år både med sparbankskronor och som "mastträd". Mest formbara är förstås de yngsta exemplaren. En riktigt gammal ek tar man knappast död på genom att kapa ett antal grenar. Men det är kanse onödigt att hamla dem.

Du akn alltså beskära dem ganska graftigt, och bästa årstiden är vårvintern. Ekar stöter själva spontant bort grenar. Börja med att ta bort dött material och det minst livskraftiga.
 
piab skrev:
Hej
Vi har ett vackert ekträd straxt brevid där vi ska bygga vårt hus. Vi skulle vilja ha kvar det men ta bort några grenar. Kan man göra det nu utan att det dör?
Pia
Ja! Som sagt innan så dör den inte i första taget och kan till och med överleva huset ;). Bra att ni inte skövdar i onödan. Hellre en gammal "sur" ek än pyttesmå "bonzai" från plantskolan som man knappt kan sitta under i skuggan eller hänga en gunga i. Vi har många träd som har vuxit här innan huset byggdes. I en av dom hänger en gunga :). Det blir löv i takrännor och mycket att kratta ( 7ekar, 2 askar, 2 lindar,3 bokar i ålder 100+ och mycket annat ) men vi ser det inte som ett problem.
gaia
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.