Hej!
Är helt ny här på forumet och har kikat runt lite och vad jag förstår är det vanliga att man först skriver kontrakt med klausul och sen besiktar huset.

Nu är det så att huset vi lite smått kikar på är rätt gammalt, och har stått tomt dom senaste 30 åren med urkopplat vatten och tömda rörsystem (vattenburen värme) . Vi har ännu inte kikat på det invändigt, ska göra det på torsdag, men har varit och kikat utvändigt litegrann. Det verkar som att nån har tagit hand om det delvis, för det är relativt nymålad fasad. Eget avlopp, egen (oinkopplad) brunn och en gammal kombipanna samt elpatron finnes. Skorstenen såg ut att vara i dåligt skick (teglad, som håller på att falla isär)

Utgångspriset är 275 000 och det finns bud på 280 just nu. Det som känns veligt är ju huruvida värme, vatten och el fungerar/är i någorlunda skick. Är allt det i inflyttbart skick men i behov av framtida utbyte så kan man ju tänka sig att bjuda ganska mkt mer (ca 400-450) men om läget ser ut så att allt sånt måste bytas NU innan man ens flyttar in så är vi osäkra på om vi ens är intresserade och är vi det vill vi ju absolut inte ge lika mkt.

Men hur gör man i det här läget? Lägger ett startbud och besiktar innan man avslutar budgivningen? Har fattat att man kan dra sig ur om alltför mkt fel uppenbarar sig, om man skrivit kontrakt innan besiktning och även att man kan pruta en del.

Nu vet vi inte än vad som gäller för villkor i ett ev kontrakt, men det lät ju som att besiktning var dom ju med på att man ville göra och rekomenderade även det. Frågan är ju hur mkt man rimligen kan pruta om det dyker upp stora saker vid besiktning, och hur mkt som krävs för att man ska få hoppa av.
 
Det är ju bättre att du har så mycket fakta som möjligt innan du ger dig in i en ev. budgivning. På torsdag tar du därför med folk som kan bedöma skicket på värme, vatten och elen (osv) åt dig men meddela detta till mäklaren innan så denne inte blir överraskad. På så sätt slipper du prisförhandlingen.

De bud som du lägger kan du också villkora om du redan nu vill ge dig in i budgivningen men det finns egentligen ingen anledning. Låt de andra hålla på tills du kommit fram till vad du tycker huset är värt för dig. Det är det som är det viktiga, inte de andras bud.
 
Jag tycker också att det låter vettigt i det här fallet att besiktiga i förväg eftersom resultatet kan betyda en sån milsvid skillnad i vad ni kan bjuda. Om man bjuder på ett femmiljonershus i Stockholm spelar det kanske inte så stor roll om elen behöver bytas ut elller inte men i det här fallet skulle ju byte av all VVS och el kosta mer än vad budet står i nu...
Tänk på att en "vanlig" besiktning inte täcker värme, vatten och el...men det hade du kanske redan koll på.
 
Vi var och tittade på huset idag, och har bestämt oss för att inte ge oss in i budgivningen alls. Det visade sig att "behov av dränering" betydde att den gamla delen av källaren var FULL i mögel så behovet av dränering var så att säga rätt akut. Ovanpå att man måste sanera och dränera så var det trägolv/tak rakt upp till nästa våning ovanpå den gamla källardelen och golvet i rummet ovanför sviktade betänkligt, så mest troligt var det även risk för byte av hela takgolv konstruktionen. När vi läste runt på en del forum om gamla hus så stod det att i princip så kunde man räkna med att alla rör-el -avlopps och vattenledningar bara var att byta när det gällde hus av denna årsmodell. Brunnen var borrad -58 och det fanns inga prover på vattnet sen dess och den hade av ngn anledning inte varit inkopplad alls fast det hade varit bebott fram tills 79, med nåt slags vatten inkopplat:O

Dessutom var budgivningen uppe i 380 nu, visserligen med bara en budgivare kvar, men nja, det kändes dyrt och möglet blev liksom droppen.

Hade det varit intressant gällde tydligen att när man vunnit budgivningen så tog man dit besiktningsman och när besiktningen var genomförd så skrev man papper.

Aja, visst är vi ute efter ett äldre hus som vi får renovera lite själv, men inte på den här nivån riktigt:rolleyes: Förhoppningsvis kommer det ut nåt vettigare, vi har ingen brådska direkt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.