Vad är "normalt" i avseende på besiktning av bostadsrätt? Föreningen gör ju en besiktning i samband med överlåtelsen för att kolla fönster, avlopp mm. Men interna grejer som spis mm bör väl besiktigas av köparen? Isåfall, hur brukar detta arrangeras? Skrivs en besiktningsklausul i köpeavtalet?

Tacksam för snabbt svar eftersom jag ska träffa mäklaren och skriva på papper imorgon.

 
  • Gilla
dalvopen
  • Laddar…
Bostadsrätter köper man i princip "i befintligt skick" då det finns ingen möjlighet att hävda dolda fel. Du gör alltså ingen jordabalksbesiktning. Visst kan du kolla spisen, men det är en så liten sak att jag bara skulle fråga säljaren, alternativt skriva in i kontraktet att all apparatur fungerar enligt säljaren.
 
Nej, Köparen har undersökningsplikt, även för bostadsrätt!!!

Däremot tror jag nog det är så att många köpare inte gör/låter göra en besiktning. Det ska ju gå så fort med budgivning och kontraktsskrivning nu för tiden....

Man kan hävda att det är lättare att själv besiktiga än lägenhet än ett hus och det stämmer till viss grad.

/Abbe_
 
OK, då får vi ta det här ordentligt för att undvika missförstånd.

Jordabalken, 4 kap, paragraf 9:

"Som fel får inte åberopas en avvikelse som köparen borde ha upptäckt vid en sådan undersökning av fastigheten som borde varit påkallad med hänsyn till fastighetens skick, den normala beskaffenheten för jämförliga fastigheter samt omständigheter vid köpet."

Det här brukar i dagligt tal kallas "undersökningsplikt". Det innebär inte att du är skyldig att göra en besiktning, men om du _inte_ har gjort det är det kört att senare försöka hävda dolda fel. Sen fyller besiktningen förstås en dubbel funktion i och med att man ofta hittar mer eller mindre normala avvikelser, och i det läget kanske man väljer att avstå affären.

En bostadsrätt är i Sverige ingen separat fastighet. Punkt slut, du kan glömma jordabalken.

Bostadsrätter är i Sverige inte separata fastigheter, utan överlåtelser regleras av köplagen som lös egendom (SFS 1990:931). Det innebär väsentligen (bortsett från mäklarens ansvar) exakt samma regler som att köpa en begagnad bil, tv, cykel, eller vad som helst. Det är upp till köparen att bedöma objektet innan kontraktskrivning, sen är det inte längre säljarens ansvar såvida han/hon inte lämnat felaktiga eller vilseledande uppgifter (t.ex. felaktig yta). Enligt köplagen 19§ gäller dessutom

"När en begagnad vara har sålts på auktion, anses den såld "i befintligt skick". Vid tillämpning av första stycket 3 skall hänsyn i så fall tas till utropspriset."


Precis som du testar en begagnad bil kan det förstås vara värt att undersöka en bostadsrätt. Det har dock ingenting att göra med jordabalken, besiktningsplikt, eller dolda fel.


 
Även om man köper bostadsrätten i befintligt skick och inte har möjlighet att hävda dolt fel, är det skönt att veta att man inte köper en bostadsrätt med tex fuktskador i badrummet.

Bostadsrättsföreningen kan besiktiga bostadsrätten vid försäljningen, men de besiktigar bara det de har ansvar för, dvs det yttre underhållet (det inre underhållet ansvarar bostadsrättshavaren för). Denna besiktning gör de vid försäljning eftersom det är behändigt att göra det då, absolut inget obligatoriskt.

Personligen skulle jag anlita en besiktningsman, vem vill köpa grisen i säcken? Även om bostadsrätten inte kostar mer än 10.000:- kan de inre skadorna bli betydligt dyrare än så.
 
T
Följande punkter bör kollas noga:

Badrum- tätskikt m.m, där bör det finnas ett undersöknings-protokoll om ev fukt.
Ventilation, är OVK gjord och finns det anm på ventilationen som kan drabba köparen.
Finns öppen spis/kakelugn, om ja- är den provtryckt och godkänd för eldning.
Köksfläkt-är den godkänd av föreningen för inkoppling till imkanal i kök.
Nyrenoverat kök med stadsgas, har ev arbete med gasledning då följt reglerna med dubbelisolerat gasledning ( om den gamla röret har bytts ut/skarvats)
Nyrenoverad el/elstigare. Har då jordfelsbrytare installerats om eluttag finns i badrum.

Dessa punkter går på ägaren av bostadsrätten och är de punkter som det blir flest tvister om, i de flesta föreningars stadgar är dessa punkter under ägarens ansvar.
 
Nu blir det litet ordvrängeri. Undersökningsplikt brukar syfta på den undersökningsplikt som köparen har enligt jordabalken.

Den undersökningsplikten är definierad (om än lite luddigt) i jordabalken, och det finns definierat vad som skall undersökas och vad som inte behöver undersökas. Syftet med undersökningen är att avgränsa vilka felaktigehetr som man kan få ersättning för av säljaren i efterhand (dolda fel).

MEN jordabalken har inget med köp av bostadsrätter att göra. Dvs undersökningsplikt i den mening som gäller enl. jordabalken fyller ingen funktion. Det finns inget som heter dolda fel vid bosatdsrätter.

När du köper en bostadsrätt så finsn xdet inga fel som du kan komma och kräva säljaren för, så ett sätt att se det är ju att om du skall vara säker så måste du göra en mycket grundligare undersökning av en bostadsrätt än när du köper en fastighet.

De fel som du upptäcker när du väl har betalat är utan undantag ditt problem som köpare (såvida de inte rör sig om husets yttre eller bärande delar etc. för då är det föreningens problem). Det enda "undantaget" är om säljaren har gjort utfästelser om något. Då kan du ev. (med betoning på ev.) få ersättning av säljaren om utfästelsen är felaktig.

Visst kan man kalla detta för undersökningsplikt, men det ordet brukar användas i samband med fastighetsköp enl. jordabalken. Det är också väsentligt om man tar hjälp av en besiktningsman för att undersöka en bostadsrätt att kontrollera vilken tjänst man köper. För besiktningsmannen säljer och utför oftast en jordabalksbesiktning som alltså är anpassad för de regler som gäller vid köp av fast egendom.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.