Sonen har byggt ett hus med mkt stort vardagsrum. Där är förberett för en massa spottar. Han har nån idé om att sätta matt skiva över hela taket för att få jämn belysning. Kan det alls funka? Fästmön protesterar, tänker på flugor och sånt. Jag tycker det verkar knäppt, det blir ju väldigt krångligt. Han har ett jättetak.! Tror det blir ödsligt med totalbelysning uppifrån även om man kan dimma olika sektioner som säkert är möjligt.
Alla hålen finns där redan!
Vad göra? Någon som har någon idé?
Tacksam Eva
 
Detta har varit (är?) mycket vanligt sätt att ordna belysningen, tillsammans med lite fristående golvlampor och fönsterbelysning blir det bra.

Vad gäller matt eller blank färg så hade jag valt en matt som tål att torkas av, även på blanka ytor blir det flugskit men där syns dom mer än på matta.
Han kan dessutom måla taket i någon annan färg än vitt, har man bra takhöjd (över 2,7m) så kan det vara riktigt snyggt med t.ex ljusgrått tak.
Ni ska absolut inte vara rädda för att prova nåt annorlunda färgval i taket, det värsta som kan hända är att man får måla om och gör man det själv är det ju bara lite timmar & färg som går till spillo
 
Hej och tack för svar med förslag! Kanske uttryckte jag mig inte så tydligt, jag menade att sonens idé är att sätta glas( eller plast) skivor en bit under taket och på så sätt dölja lamporna. Han talar om att sätta skivorna tätt så det inte kommer inte några flugor etc. Det fortsätter ju LED lampor som inte blir varma. Kan det funka?

Eva
 
Glömde-- att komplettera med golvlampor etc är självklart.
Eva
 
Nu förstår jag inte riktigt vad du menar, ska han sätta en skiva under varje armatur?

Vart skulle flugorna ta vägen? upp i burken över spotlighten?
Det flesta spotlights är täta så inga flugor kan ta sig upp
 
Ja du jag undrar också hur han har tänkt. Ska fråga honom. tror han tänkt sig! Lät som han tänkte något heltäckande men det måste ju bli i sektioner. Matt så att inte spottarna syns.
Han har alltid s k visioner som han grubblar över länge... Men denna gågn tror jag han är ute och cyklar. huset måste ju bli klart invändigt nån gång...
tack för ditt tålamod!
Eva
 
Det går att sätta ett bärverk lika som vid akustiktak, fast istället för vanliga undertaksplattor så tar man frostat glas/plast eller dyl. Ett badrum kan det väl vara coolt i, men i ett vardagsrum? Vet inte.

//Patrik
 
Nej han kommer nog att bli nedröstad. Av Fästmön (och morsan...) Det fanns nån gammal lyxmerca som han visat mig bilder på och den har ett innertak av den sorten.
Som du säger, ev i ett coolt badrum men ett stort vardagsrum... nja. Men visst ska man få ha lite annorlunda idéer, om det sen funkar är en annan sak
Tack för synpunkter!
Eva
 
Ett tips på spotlight: Maxel Sirius, mycket snygg & mycket ljus fast tyvärr ganska dyr, men maxel har bra kvalité
 
Hälsa sonen att testa...det finns inget värre än att bli stoppad pga oförstående omgivning.......
 
Härlig synpunkt Erik! I like it!
"Morsan"
 
Ideèn är inte ny, det finns tak med glas(frostat) som bildar ett undertak i olika former. Dessa sitter då på pendel, ca 200mm under det befintliga taket. Pendeln är ett vanligt mässingrör ca 25mm diam och med en stor bricka som håller glaset = hål i glaset, och med ca 10 st pendlar. Detta system kunde man finna i offentliga lokaler, resaturanger o s v och kostade nog inte våldsamma pengar när det användes. Men det förutsatte också, att det fanns rymd i rummet, och framför allt en höjd som tillät arrangemanget. Passar knappast i ett modernt hem med 2.5 m i takhöjd, och då med tillhörande flugor och skit, som nämns.
I nya hus i Thailand , är man glad för utsmyckningar av innertaken, det ger att liv åt taken, som vi borde kunna anamma här hemma, men det förutsätter också något högre i tak.
IMG_0247.jpg
 
Kul att få respons! vi funderar vidare, tack!
Eva
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.