Vi har funderat på att sätta lampor med rörelsesensorer runt huset.
Dels för att det kanske har en viss skrämseleffekt på personer av tvivelaktig karaktär men också för att vi (och hunden) ska få lite belysning i vintermörkret om man rör sig runt huset.

Huset är byggt i en gammal stil så lamporna bör ha en stil som påminner om denna
http://www.jula.se/vagglykta-med-rorelsevakt-422020
Nackdelen med just dessa är att sensorn bara har ett område på 120° vilket jag tycker är för lite.
Annars verkar det smidigt med inbyggd sensor.

Idag har vi enbart två lampor vid entrén. De tänds/släcks från hallen och jag har monterat i lågenergilampor med ljussensor (röda prickar på bilden). Funkar hyfsat men oftast glömmer vi slå till dom på morgonen = mörkt när vi kommer hem. Funderar på att koppla även dessa med rörelsesensor i så fall.

Var hade ni placerat lampor/sensorer för att få så bra spridning som möjligt men med så få lampor som det bara går?
Är det bra med inbyggda sensorer eller bättre att köra på separat sensor?
Vilken sensor rek. i så fall?

Vi har ingen el utdragen än men det kommer vi dra ut vid blå prick. Proppskåpet sitter precis innanför väggen så bör vara ganska enkelt. Har dock enbart två platser kvar så ev får vi komplettera med en ny central. Blir antagligen JFB samtidigt.
.
Funderar också på att dra ut el till en ev. carport samtidigt och förbereda för belysning vid infarten.
Hur mycket bör man beräkna till det? Två bilar men bara en med motorvärmare/kupévärmare i dagsläget.
Kontur hus.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Ni har inte övervägt fasadbelysning?
Med dagens LED har ju energikostnaden minskat drastiskt.

Vi har fasadbelysning som är styrd av ett centralt ur i centralen.
För "skrämseleffekt" har vi dessutom två stycken kraftiga strålkastare som är sensorstyrda som sitter monterade ganska dolt, uppe i takfoten.

Gällande el till motorvärmare så bör de ligga på en enskild fas/säkring. Två motorvärmare = två faser/säkringar.
 
Redigerat:
Det beror ju lite på vad det är ni vill lysa upp, gräsmatta, gång, altan osv. Vi har gjort så att jag satt belysning vid varje ingång samt på balkongen.
Sedan har jag även tre stolpar på gången, samt led som takfotsbelysning. Jag tycket det är bäst med en ljussensor ihop med en timer alt astronomiskt ur. På så sätt tänds belysningen när det blir mörks (man behöver inte ställa om på olika tider om året) och släcks vide tex 24.00, tänds sen igen vis 06:00 och släcks när det blir ljust (dvs alltid ljust när man kommer hem och skall åka på morgonen). Vår takfotbelysning har vi sedan lagt så den är tänd mellan 24 0ch 06 dvs när den andra belysningen är släckt.

På så sätt blir det aldrig helt mörk runt huset, vi har också ett gammaldags hus och kör med London serien från Norlys med Philips lågenergi lampor ur deras proffs sortiment (Tornado serien) med bla denna i stolparna http://www.ecat.lighting.philips.se...al-oevrig/tornado-high-lumen/929676002501_eu/ vilken ger över 3000lm för 42 W (finns ner till 8W tror jag) vilket jag tycker är helt ok.
 
Jag hade nog gjort en relativt enkel installation med NEXA-prylar.

Lamporna vid entrén hade jag satt på ett skymningsrelä så att de tänds automatiskt då det är mörkt, helt enkelt. Kör man LED eller lågenergilampor kostar det inte mycket.

Lamporna som skall tändas vid rörelse hade jag satt en separat nexa-brytare (till/från) på varje och sedan så många av nexas rörelsedetektorer som krävs för att täcka hela trädgården, och sedan låta samtliga detektorer tända/släcka samtliga lampor.

Man ska vara medveten om att lampor inte nödvändigtvis skrämmer bort inbrottsstjuvar. Det kan lika gärna vara så att de uppskattar att få arbetsbelysning. Det beror på hur platsen ser ut i övrigt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.