Hejsan jag och min fästmö håller på att bygga hus. Ett problem som vi kommer har är belysningen till vårt vardagsrum som ligger på 5m takhöjd. Min fråga är kan man har sportlights eller måste man har taklampor som hänger ner?
 
Det beror helt på vilken typ av belysning ni önskar. Det hade underlättat mycket med en planritning med möblering inritat.
 
En bekant som har ca 6m i takhöjd har två stora lampor som hänger ner ca 2 meter, och dessa sprider även ljus uppåt. Så att det inte blir så skuggigt.

Tänk modell rislampa. fast säkert 1 meter i diameter.
 
Vi kör med 3-fasskenor och en kombination av vanliga taklampor och spottar. Vi är inga anhängare av infällda spottar så det passar oss perfekt. På en skena kan du styra tre individuella grupper av lampor så om man tänker till lite så blir det väldigt flexibelt.

Vi har vanliga lampor över t ex matbord och spottar riktade både mot tak/väggar och nedåt. Då kan vi antingen lysa upp hela rummet när så krävs eller så kan vi ha en mjuk indirekt belysning. Vi har tre dimmrar till varje skena.
 
  • Gilla
Thomas_Blekinge
  • Laddar…
Downlights brukar gå att köpa med olika spridningsvinkel. Så om du för allmänbelsyning i ett vanligt rum har ex. 60 graders spridning, så är det troligen lämpligt med kanske 36 eller 20 graders spridn med så högt till taket. De koncentrerade lamporna används annar mest som punktbelysning av ett föremål man vill framhäva.

Men personligen tycker jag att det blir snyggare med en nedhängande lampa, något som är väl designat. Annars får du ett rum med väldigt stor "kal volym", kan bli lite fabrikskänsla.

Tänk också på att downlights kräver rätt omfattande installationer och håltagning i taket. Taket blir mer en armatur med tak, än ett tak med lampa. Om du senare tröttnar på 50 hål i taket så blir det ett halvstort byggprojekt att byta lampa. Om du har nedhängande armaturer så är det bara att byta ut dem om man vill ändra stil på rummet.
 
Matbordet trivs ju bra med lampor alldeles ovanför. Man kan spänna rostfria vajrar över matbordet och ha lampor i dem
 
Är ljuskvaliten prioriterad är det nedpendlade armaturer med upp och nedljus som gäller. Typiskt verkar dessa ha 60-66% av ljuset uppåt. Ett alternativ är väggmonterade armaturer med upp och nedljus. Sen behöver det inte vara antingen eller, man kan blanda efter eget tycke.

Nu är detta en smaksak men Jag skulle tycka att takmonterade downlights skulle ge en känsla av kallt designhotell och inte en bostad.
 
Sänk taket med 2 meter.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.