Har kommit så långt i mitt garagebygge att det är dags att börja med elen och med det också planera belysning.

Garagedelen kommer mäta ca 5,7x5,7 m och har ett ryggåstak med 3,4m i mitten och 2,4m på sidorna.

Hittade denna armatur som jag tyckte så bra ut och som jag tänkte mig 3st i 3 rader av.
Alltså, 3st längs med takåsen och 3st längs med varje sida, en bit in från yttervägg.
http://www.kompanjonen.se/produkter/lysrr-nokalux-id40-2x54w

Gjorde en snabb beräkning i DIALux, och resultatet (bild) är ända upp mot 1800lux 0,8m över golv på sina ställen.
Blir detta för mycket belysning så att man kommer bländas?

Belysning.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Hej.

Jag har bara några synpunkter:
Byt till en annan armatur som är kapslad, reflektorn kommer att bli dammig efter ett tag.
För att räkna ut rätt faktor anser jag att man behöver reducera reflektionen i armaturen.

Vilken ljuskälla har du räknat med, 827, 830 eller 840?

Min känsla är att denna skulle duga mer än väl,
https://www.jula.se/catalog/el-och-belysning/armaturer/inomhusbelysning/lysrorsarmaturer/lysrorsarmatur-424063/
dock är den inte överkoppligsbar, med det kan jag inte avgör om den du titta på är eller om du har det behovet
 
Nu när man bygger nytt vill man ju ha en snygg armatur, lite därav valet på öppen med reflektor.
Förstår att det kan bli problem med damm, men tänker mig att en puff med tryckluften löser detta.

Är inte så erfaren i DIALux, så jag vet inte hur man skall simulera en reducerad reflektion, har endast laddat in en armaturfil som Nokalux hade på sin hemsida.
Har räknat med 830, men man kanske skall köra lite vitare ljus i ett garage?

Misstänkte också att 2x36W skulle räcka, men fastnade för utseendet på Nokalux-armaturen.
 
Hemmakatten
För min del kan man aldrig få för ljust. Däremot tycker jag att det är viktigt att man kan ha dimmer på belysningen (vilket vi har på all belysning i huset). I ett garage kan man säkert behöva mycket ljus vid små pillerjobb och städning och å andra sidan behöver man inte ha full belysning om man bara ska köra ut bilen. Det kan vara en idé att ha mittenraden av belysning på egen strömbrytare så att bara den raden tänds om man bara ska in och hämta något lite snabbt.
 
1800 lux är väl lite överdrivet? 400-500 är väl mer normalt, kanske 800 om man vill ha riktigt ljust. Dimmer e ju guld iofs, då kan man ju smocka taket helt fullt med armaturer.

I övrigt håller jag med KalleSWE, kapslat e kung alla gånger, minus ljusutbytet. Jag har idag monterat upp de sista av mina 11 st 2x36 W Jula-armaturer av billigaste kvalisort och jag e riktigt riktigt nöjd. 700-850 lux visade beräkningarna och det räcker och blir över även om jag skulle pilla med något riktigt smått. Då mina armaturer inte är dimbara sätter jag var rad på en egen knapp (och fas), som Hemmakatten föreslår.
 
Korvgubbe
Jag instämmer med Hemmakatten, med tillägget att det då ska gå fort att tända upp "mysbelysningen". Ska man vara i garaget och pilla med något som kräver att man slår på "helljusen" så ska man förmodligen vara där i mer än två minuter och då är det för mig okej att det tar ett par sekunder innan alla rör har blinkat färdigt. Ska man bara in en snabbis för att hämta lite eltejp eller skruvmejsel så går det fort att bli irriterad när man står och väger på tröskeln i väntan på ljuset.
 
Det finns väl egentligen två sanningar när det gäller mek-garage: Det kan aldrig bli för stort, och det kan aldrig bli för ljust. Visst kan man känna sig lite lustig i skallen efter en hel helg i garaget där det är ljust som en solig sommardag, och sedan går man ut i vintermörket, men när du letar tappade skruvar och verktyg i motorutrymmet är du väldigt glad för alla extra lux du kan få..

Själv har jag ett garage på 180m² med en stor hall och en liten, och i stora hallen (ca 9 x 10m) har jag 3 armaturer per vägg, totalt 12 stycken med 2 lysrör á 49w styck (om jag inte minns fel).

När jag bara ska hämta nått eller göra småsaker tänder jag 4 armaturer i stora hallen (de i mitten på väggarna), när jag ska meka tänder jag alla 12. Det sticker till lite i ögonen när man tänder och kommer utifrån, men man vänjer sig snabbt och det går absolut att vara därinne en hel dag utan att det blir besvärande.

Angående färgtemperatur så valde jag 840, gillar det vitare ljuset bättre istället för det gulaktiga, fick med ett par lysrör med armaturerna (begagnade av en kompis) som var 830 och när jag bytte till 840 kändes det bättre.

Dessutom, en stor fördel är om du kan sätta armaturerna i hörnet väggen/taket, vinklade 45º. Har flera kompisar med garage med väldigt bra lyse i taket som lyser upp biltaket riktigt fint, under bilen är det dock mörkt.
Fördelen med att sätta armaturerna i hörnet är att det studsar ljus från golvet från flera håll upp under bilen, jag märkte iallafall väldig skillnad i mitt andra garage jag har när vi flyttade lamporna från taket till vägg/tak, trots samma armaturer och lysrör där.


Här kan du se hur det såg ut när jag monterade armaturerna (840 till vänster, 830 till höger), och hur det såg ut när jag fått ner alla gamla armaturer från taket (var inte riktigt klar med all el så armaturen längst till höger fungerade inte när jag fotade):

RvF1EbDm.jpg

vsU6pGUm.jpg
 
  • Gilla
dbooom och 1 till
  • Laddar…
Ska du ha en bil i garaget sitter dom flesta lamporna fel.

Ut med lamporna närmare väggarna, vänd lamporna som sitter framför och bakom bilen.
 
Man kan ha typ 4 till 8 ledspottar på 3w som ledbelysning för att snabbt hämta verktyg.

Dessa går också att koppla över garageporten så att de tänds när man öppnar med fjärrkontrollen.

Sedan går de att dimma ner max som nattbelysning.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.