Hej,
Tänkte hör om ni har tips om i vilken ända av huset vi ska börja våra renoveringar.
Vi har köpt ett väldigt mysigt hus från 40-talet, renoverat 71, och i behov av ytterligare en omgång (ganska omfattande) renovering.

71 bytte man de flesta av avloppsrören inne i huset. Dessvärre till de skräpiga plaströren från den tiden. Badrummets våtskikt och plastmattor är också från den tiden. Jag antar att man inte börjar med badrummet förrän man gör stambyte? Behöver man några särskilda specialister till stambyten? Något särskilt man ska tänka på utöver att bara ringa en röris?
Vi behöver också dränera. När man dränerar passar man väl kanske också på att byta rören som ansluter det kommunala VA/avlopp till huset?

Det är inredd källare i huset med avlopp i källaren så jag antar att de går ner under huset och vidare ut. Påverkar detta det övriga stambyte och badrumsrenoveringarna något?

Tack för era idéer och tankar!
 
Du är inne på rätt spår, man brukar säga att man ska prioritera att få huset tätt uppifrån (tak) och nerifrån (dränering). Börja med att dränera och byta avloppsstammar och kanske hela vägen ut till de kommunala rören. Så gjorde jag, och bilade dessutom upp halva källaren och grävde ut för att göra ny isolerad platta med golvvärme (inget måste, men skönaste golvet i huset!). När jag grävde upp för nya avloppet ut till kommunala, passade jag på att även slänga i en PEM-slang i rörgraven för att enkelt kunna byta inkommande vattenledning också om/när behov uppstår (har kopparrör idag).

Visst KAN du börja med att renovera badrummet utan att byta hela avloppet, men byt då iaf så mycket att du kommer utanför badrummet, så blir det möjligt att byta vidare senare utan att förstöra tätskiktet i badrummet.

Stambyten behöver man ingen specialist till, en vanlig rörmokare funkar bra. Du kan till och med göra det själv, jag tycker avlopp är ett rätt bra gör-det-själv-jobb. Lagom klurigt att mäta och fundera för att få bra krökar och rätt fall på ledningarna.
 
Redigerat:
  • Gilla
Ska
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.