Hej.

Vi köpte hus för ca 1 år sen och håller successivt på att renovera lite. Vi tänkte ta tag i källaren inom kort. I vår gillestuga ligger ett parkettgolv, det är inte lagt direkt på betongen utan han som byggde huset byggde upp golvnivån på "åsar"(eller likande, jag kan inte byggspråk) för att få en luftspalt under så att luften kan cirkulera. På besiktningen av huset visade prover på gränsfall till fukt, men inget alarmerande.

Min fråga. Behöver vi bryta upp golvet och sätta in ventilation under eller kan vi bara lägga nytt golv?

Tacksam för svar.
 
Det är med stor sannolikhet en riskkonstruktion som borde bytas ut. Men å andra sidan, så kan man ju behålla det så länge det inte blir röta och mögel där under golvet. Så man kan ju överväga att lägga ett inte alltför dyrt golv på. Som man ev. får bryta upp senare.

Och framförallt byta eller iallfall kontrollera dräneringen runt huset. OM golvet fungerar utan direkta problem nu, så kan det fortsätta fungera sålänge det inte kommer mer fukt underifrån.

Var försiktig med att lägga på något som är tätare än den parkett som du har idag.

Om det skall brytas upp så är det framförallt för att får bort organiskt material som ligger i kontakt med betongen. Och det finns golvvarianter med mekansik ventilation.'

Om du gör något åt golvet så var uppmärksam på att du troligen har ventilations "glipor" utefter väggarna. Ofta monteras golvsockel/listen med ca 3mm distans till väggen för att tillåta luftcirkuation. Om man inte vet det så finns risk att man tätar springan med tapet, eller vid byte av sockeln.
 
  • Gilla
Roberth H
  • Laddar…
Tack för svar!

Så egentligen är det lite rysk roulette?

Dräneringen fungerar bra. Huset ligger i soutterräng så halva detta rum är ut mot baksidan med utgång.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.