Hej!

Har ett stenhus från 1960 med hel källare, i vilken det bland annat finns en bastu och ett duschrum. Det finns även planer på att inreda en liten relaxavdelning i det som nu är pannrum när fjärrvärmen har installerats.

Vi har tänkt klinkra golvet i hela källaren, och har då blivit sagda att göra det direkt på betongplattan och det skulle vara bra att klinkersen kan andas. Detsamma gäller väggarna, så genomsläpplig färg som möjligt verkar vara modellen.

Hur ska vi ställa oss till detta i duschrummet? Ska man ha fuktspärr där under klinkersen, eller ska det också helst andas??

/Elin
 
Man vill ju undvika tillförd fukt i byggnaden och därför låter man betongen vara "öppen" så att underifrån kommande fukt kan avges i rummet. Men i duschrummet skulle den mesta av tillförd fukt komma från just duschen. Jag skulle satt tätskikt vid duschen för att undvika detta. Är duschen i en nisch så räcker det inom denna, är den i öppet rum så ett par kvadrat runt brunnen. Den påskjutande fukten underifrån kommer att hitta vägar ut där tätskiktet inte finns.
 
Fixa även tätmassa 10-15 cm runt duschhörnans väggar. Det bör räcka med tätskiktsisolering precis vid duschplatsgolvet + ca 30 cm och, naturligtvis, bra avrinning mot golvbrunnen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.