Hej!

Vi bor i ett hus med källare byggt 1945. Källaren är av modell betongbunker och är inte inredd; den rymmer förråd, garage, verkstad, pannrum och tvättstuga (där använder vi värmefläkt och luftavfuktare när vi torkar tvätt). Vi har inga synliga problem med fukt i källarväggarna.Såvitt vi vet har huset aldrig dränerats efter att det byggdes, och det är sandjord i vår trädgård och runtom i området.

På norrsidan av vårt hus måste vi gräva upp för att byta vattenledningar och avlopp från huset och ut till tomtgräns, eftersom även dessa är från 40-talet. Detta medför att befintlig stenläggning utmed norrsidan får plockas bort - vi vill sedan lägga om den och komplettera med mer sten så att vi får en mer användbar uteplats. Vi funderar därför över om vi bör dränera norrsidan när vi nu ändå ska gräva där. Trädgården sluttar svagt bort från huset på den sidan.

Vi har hört från bekanta att det inte är bra att bara dränera en sida av huset, eftersom man då kan få sättningar. Stämmer det? Det känns inte aktuellt för oss att dränera alla sidorna, både av ekonomiska skäl och eftersom vi inte har några fuktproblem i källaren.

Stenläggaren var på besök igår och sa då att han vill att marken ska vila i minst en månad mellan grävarbetet och själva stenläggningen, för att marken ska få sätta sig litegrann. Han sa också att man brukar vänta i ett halvår när man dränerar, men där förstod jag inte riktigt hur han menade - ska man ha det uppgrävt i ett halvår innan man fyller igen, eller vad är det man ska vänta med?

Det jag undrar över är om det är dumt av oss att strunta i att dränera när vi ändå ska gräva upp och göra om? Och om vi bör dränera, kan man dränera bara en sida av huset eller ber man om problem då?

Åsa
 
Lite klurigt är det..
När man dränerar så leder man bort vattnet. Det bör ni alltså ha i beräkningarna vart gör ni av vattnet? normalt så gör man en stenkista eller ansluter mot en dagvatten brunn om något sådant finns.

Men det går bra att endast dränera en sida när ni ändå har grävaren där.

Man brukar rekomendera att man tar en sida i taget, gräver man upp runt hela huset på en gång så kan man om man har otur få sättningar eller till och med att huset rasar. Men det är inte många som tar en sida i taget, man brukar gräva upp runt hela. Beroende på att det är dyrt och få grävaren att komma i omgångar.

Stenläggaren menar kanske att ni bör vänta minst ett halvår innan ni lägger sten. Men jag skulle nog säga vänta minst en vinter så kälen får göra sitt, då brukar marken sjunka ihop en hel del.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.