Hej!Precis köpt hus!Jag använder en braskamin på v1, där sotaren provtryckt skorstenen.Jag har även en öppenspis i källaren som går upp i samma murstock, tror detta var den enda spisen i huset från första början! Spisen i källaren har ej varit använd på många år, behöver jag provtrycka biten mellan spisen i källaren och spisen på v1? Det finns ingen insats i spisen på källarplan. Eller är det bara att elda på?Mvh Johan
 
Om en eldstad inte använts på över 5 år inträder automatiskt eldningsförbud har jag för mig. Du bör nog i vilket fall kontrollera den. Man vill ju helst inte att huset brinner ner.
 
Skillnad på om den inte använts, men sotats och brandskyddskontrollerats, eller står som vilande i sotningsregistret. Kontentan är ändå som Sophie skriver, du måste nog tala med sotaren.

Är det dessutom så att de går i samma rökkanal, kan det bli ännu mer avancerat.
 
Det är ju det första man undrar, om det är samma kanal. Det borde lätt synas från skorstenens topp vilken eller vilka pipor som det eldats i. Det vanligaste problemet med sprickor i murstocken är enligt en sotare här att det blir tjuvdrag vilket inte i sig är brandfarligt men tenderar att tjära i pipan.

En provtryckning är aldrig fel. Kolla verkligen hela murstocken manuellt/okulärt också. Hur genomföringen mellan våningarna är osv.
 
Tack för alla svar!Ska tillkalla en sotare så får han göra en bedömning!Huset har en påbyggd våning -01, då byggdes skorstenen på med 6 meter, hoppas verkligen inte att dem byggt bort vissa kanaler, men det borde dem ju inte gjort! Sotaren får kolla detta!Tack för hjälpen!
 
Samma kanal som kaminen kan den inte ha som kaminen det hade sotaren sagt till om!!
Om man är nyfiken på vart kanalerna går så skaffa sotarkula/snöre och hala ner i piporna ;)...Sen går ni sotarutbildning för ca 800 papp så sotar ni själva när andan flyger på...(Och så har ni sotarkittet köpt dessutom!

Lycka till!
 
PX21, vid en brandskyddskontroll så kanske kontrollanten nämner detta. Vid en sotning, inte ens säkert att det uppdagas, om han ens vet vad som står i registret i detalj.

Huruvida man kan/ska satsa på att sota själv, så är det upp till kommunen att säga egna regler för de villkor som gäller för egensotning. Det kan både kosta väldigt olika, och krävas olika saker. Kolla med aktuell kommun.
 
Sotaren kommer på fredag! Måste bara hinna köpa en stege innan dess, så han kommer upp! Murstocken kommer jag inte röra, men pannan kommer åka ut, samt en hel del vattenrör. Har lagt ut en förfrågan på brabyggare.se om något företag är intresserad av att riva samt forsla bort pannan och har fått några företag intresserade. Vad tycker ni är en rimlig kostnad för ett sådant jobb?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.