Hej allesammans.
Tänker göra en lång historia ganska kort om vad vi nu befinner oss i.

Vi är ett par familjer som anser oss blivit lurade av våra husförsäljare, entreprenörer.

Det började i höstas med att en firma sålde ut ett antal tomter. Till dessa tomter var man tvungen att välja hus från en leverantör. bra avtal med banken var givet, ränstesäkring också, skitbra tänkte vi så vi slog till.
Handpenning på tomten var ett måste.
Inga problem, efter ett par månader skulle huset beställas, inga större problem. Sen skulle vi gå till banken och räntesäkra. Stopp sa banken det går inte eftersom vi inte fått fastighetsbeteckning, detta togs upp fram och tillbaka och nu efter 8 månader gick det att räntesäkra, typ 2 månader innan huset e klart.
Sen visade det sig att tomterna är för smala att placera ut husen på som va planerat (så som säljarna sålde ut att området skulle se ut). OK, möten med kommunen varvid vi fick gå med på avvikelser på varenda tomt. för att slippa ställa husen på tvären med gavlarna mot gatan o garaget utanför huset tvärställt med gaveln mot gatan,. Detta gav avvikelserna 4 meter till tomgräns på ena sidan. sedan är vi tvungna att bygga ihop garaget med huset för att få plats, och detta ger oss 1.5 meter till tomt gräns på andra sidan.
4 meter på ena sidan och 1,5 meter på andra kallar jag inte villa tomt som säljarna kallat det.
Ihopbyggnadsgarage kostar mer än sidobyggnad, men säljarna skulle fixa detta till samma pris. 130000 kr med platta, vilket sist var uppe i 175000 utan platta.
Än idag har ingen fått reda på hur garaget ska bygga eller vad det kommer att kosta och det är snart 5 veckor kvar till huset kommer.
Sedan har geotekniken inte varit klar förrän nu i dagarna, vilket vi tror att säljarna beställt sent för att dom visste att marken var dålig, vilket har gjort att dom typ "låst " oss i situationen. jag vill mena att geon ska vara klar innan man kontrakterar en tomt, eller tomträtt som det heter eftersom att tomterna de sålde ut i höstas blev inte avstyckade förrän sent i våras, sitter i skrivande stund och har ännu inte fått fastighetsbeteckning.
Inget informationsmöte med telia har vi fått heller. Förra mötet dök inte teliagubben upp på men inget nytt möte anordnades.
Sedan har säljarna ritat ut husen på kopior av kommunens preliminära tomtkartor redan undertecknad av en herre på kommunen, vilken säljarna har använt sig för att visa oss hur tomten ser ut och placeringen av huset blir.
När vi gick in affären gällande grunden så skulle vi klara oss bra med bred sula, vilket nu inte är fallet efter vad geon har visat. Detta diskuterade vi med dom i vintras om vad som händer med kostnaderna i ett sådant läge då marken är dålig, svaret blev att det inte fanns anledning till att oroa oss för detta. Men idag 4 månader senare är problemet ett faktum, kostnaderna drar iväg pga cellplast med mera.
Det känns som om att dom har lurat oss ordentligt.

Mvh Birne
 
Trist,

Avgörande här är ju vad som står i avtalen ni har skrivit på. Vad är det för entrepenadform?

Mitt råd är att ni snarast kontaktar en jurist, som kan gå igenom avtalssituationen med er. Och att ni snarast sätter er in i vad som gäller.

Geoteknisk undersökning är något man oftast får stå själv för som köpare, oftast kan man heller inte få ett fast pris på grunden, just för att det alltid är ett riskmoment.

Här låter det som att säljaren har lovat diverse saker muntligen som inte sedan hållits. Om ni kan bevisa dessa uttalanden (ex. om det varit fler närvarande som kan vittna) så är det tänkbarft att ni skulle kunna tvinga säljaren att stå för löftena. Men som sagt koppla in en jurist som åtminstonde kan klargöra ert läge.

Skriv ned allt som ni kommr ihåg om löften, helst med exakta angivelser om datum , vilka som var närvarande osv. Be era grannar (de som också anser sig lurade ialla fall) att också skriva ner vad de kommer ihåg. Var försiktig med att diskutera med varandra om vad som skall skrivas ned, det kan senare tolkas som att ni "uppfunnit" löftena i samförstånd.
 
En sak till,

Du nämnder tomträtt. En tomrätt är en tomt man inte köper, utan det är en form av hyresavtal, ungefär som arrende.

Nu tolkar jag det som att ni köpt en tomt?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.