Hejsan, tänkte koppla in mitt nya badrumsskåp men behöver hjälp! Ur väggen har jag en vit, en blå och en jord! Men i badrumsskåpet (med eluttag) är det 5 kablar som sitter i varsin av 1, 2, jord, N, 3. Hur ska jag koppla?

1, 2 är till belysning & jord, N, 3 är till eluttag!

Elanslutningar med olika färgade kablar i en kopplingsdosa, markerade med 1, 2, jord, N, 3.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vad säger installationsanvisningen? Det är så udda färger på dessa sladdar att jag inte vill föreslå något inkopplingsalternativ utan att följa upp detta lite bättre, speciellt kontrollera om svart verkligen är kopplad till skyddsjordsblecket i uttaget.
 
Jag skulle gissa att svart är jord (märkligt nog), blå är nolla och 1 och 3 är fas.
Därför ska N och 2 byglas liksom 1 och 3.

Men vad vet jag mitt gamla fnask, och jag skulle mäta ordentligt så att det verkligen blir rätt.
 
tommib
Exakt, vad säger installationsanvisningen? Om du inte har den, vilket skåp är det? Det mesta finns att hitta... Gärna fler bilder på skåpet.

Jag skulle först och främst mäta att jord faktiskt går till jordblecket. Sen kontrollera att N och 3 går till brunnarna i uttaget (och ingen annan stans). Därefter skulle jag titta på lamporna och om de verkar vara 230V koppla en testsladd till 1 och 2 för att se om det lyser. När det är utrett skulle jag troligen, precis som Fred vom Jupiter säger, bygla N+2 samt 3+1 och koppla in. Notera att denna inkoppling kommer göra att du bara har ström i uttaget när lampan är tänd. Med de ledare du har tillgängliga från väggen så är det enda möjliga inkopplingen.

Man kan fråga sig varför du har belysningen på 1+2 och uttaget på 3+N. Det rimliga vore att dela nolla redan vid tillverkningen. Kanske är lampan en egen modul? Eller är det något annat lurt?
 
Det där såg verkligen inte bra ut, är det ens gjort för den svenska marknaden?
 
Jag kan inte hitta något land eller världsdel som använder svart som jord.
https://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_wiring#Colour_code

Har man använt en vanlig tre ledare som saknar grön/gul och använt en av ledarna som skyddsjord? Jag skulle i alla fall kolla upp elen lite extra innan jag kopplade in det där skåpet.
 
  • Gilla
hempularen
  • Laddar…
PerCussion skrev:
Men kan jag istället för att bygla N+2 byta plats på 2 till N så båda N är brevid varann?
Nej du ska inte byta plats på något, du får inte ändra betydelse på märkningen för N och skyddsjord. Men du kan ev flytta 1 och 2 till 3 och N eftersom det ser ut som om plinten tar dubbla anslutningar på baksidan. Ska dy bygla på framsidan gäller det att du använder tråd som fungerar att lägga dubbelt där.

Glömt inte att kontrollera hur uttaget är inkopplat. Gör det före du kopplar om någonting.
 
Är det överhuvudtaget tillåtet att använda svart för skyddsjord, ens inne i en apparat?

Jag antar att din el till skåpet matas via en strömbrytare, så du kan tända och släcka belysningen. Det kommer att bryta även uttaget. Den här typen av skåp vill man helst mata med dels en tändtråd för lampan, del en obruten fasledare för uttaget.

Eftersom du kanske inte hade ett uttag tidigare i badrummet så bör man kanske påpeka att uttag ställer lite andra krav.

För att det överhuvudtaget sakll få finnas ett uttag i badrummet, så måste det skyddas av en jordfelsbrytare, har du jordfelsbrytare i centralen idag? Kontrollera i så fall även att den verkligen täcker badrummet, badrummet skall alltså bli strömlöst om du bryter med jordfelsbrytaren.

Dessutom finns det krav på placering av uttag i våtrum. Lite förenklat så måste uttaget sitta minst 120 cm från en dusch, och minst 60cm från en badkarskant.
 
hempularen skrev:
Den här typen av skåp vill man helst mata med dels en tändtråd för lampan, del en obruten fasledare för uttaget.
Speciellt om man har dimmer till belysning för uttaget vill man (normalt) inte ska "dimmas".

Använder man bara uttaget "på plats" för exempelvis rakapparat eller fön är det väl OK om lampströmbrytaren även bryter uttaget. Har man däremot exempelvis en laddbar tandborste i uttaget blir man snart stamkund hos tandläkaren om även eluttaget bryts av strömbrytaren för belysning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.