Sitter här med beslutsångest gällande fallet i vårt nya badrum med en nischdush som ska dela av hela badrummets bredd. Fast vägg till vänster, dörr till höger. Mattläggaren har planerat att lägga mattan i morgon så behöver komma fram till ett beslut i dag.

Golvbrunnen är en Jafo PB 75 monterad med Jafos monteringsplatta 2 och därefter den ställbara förhöjningssatsen 15-50 mm, allt för att kunna få golvbrunnen i rätt höjd direkt utan extra förhöjningsringar osv. Golvbrunnen monterad på överenskommen höjd.

Mattläggaren som slipade fallet (inte samma som bestämde höjden) tyckte det blev lite brant och ville nog egentligen lägga i en 12a förhöjningsring för att inte få det så brant. Men efter lite diskussioner och eftersom jag helst inte ville ha en ring så slipades det ändå hela vägen ner till golvbrunnen vilket innebär att vi nu har ett fall på ca 22 mm som mot innerhörnen tas på en väldigt kort sträcka, 400 mm, vilket ger ett fall på 55 mm/meter, och där max får vara 40 mm på ytor där man vanligtvis inte står enligt GVK.

Nischduschen är 800 mm bred, så från golvbrunnen till fasta duschväggen och mot yttervägg är sträckan bara 300 mm, vilket ger ett ännu brantare fall på 72 mm/meter.

Hörnet längst bort i nischduschen ligger 1300 mm bort, så där blir fallet 17 mm/m, så där ligger det under max som får vara 20 mm/m. Så där är det ju okej.


Lägger jag i en 12a förhöjningsring blir det ett fall på 10 mm, vilket ger ett fall på 25 mm/m på 400 sträckan, 33 mm/m på 300 sträckan och 8 mm på 1300 sträckan. Det innebär att det inte blir någon anmärkning på de korta sträckorna, att de klarar sig under 40 mm/m gränsen, men att den långa sträckan då i stället blir väldigt nära minimigränsen som är 7 mm/m. Fortfarande godkänt, men nära gränsen.


Utan förhöjningsring:
- Fallet blir över vad GVK säger på korta sträckan = anmärkning vid ev besiktning/försäljning
- Kan vara svårt att töja ut mattan så mycket?
- Halkrisk/obehagligt att stå och duscha i så brant fall

+Blir en stabilare infästning av klämringen, den kan skruvas ner i golvbrunnen som har plats för långa gängor.
+Blir bra fall på långa sträckan
+Mer vattensäkert med ett brant fall?


Med förhöjningsring:
+ Fallet på korta sträckorna blir ok enligt GVK = ingen anmärkning
+ Mattan behöver inte töjas ut så extremt
+ Mindre halkrisk/känns inte som man står i en grop och duschar

-Förhöjningsring känns som en extra sak som man läcka, kommer ju inte bli några skruvar som håller förhöjningsringens yttre fläns på plats, utan bara flytspacklet. Golvbrunnen sitter ju nu med 12 skruv ner i montageplattan + flytspackel. Förhöjningsringen kommer ju bara sitta med de 5 skruvarna i ”innerringen”.
- Klämringen, som nu i stället får skruvas ner i förhöjningsringen, får kortare varv på gängan jämfört med att ha skruvat den ner direkt i golvbrunnen.
-Blir nära minimifall på den längre sträckan, men samtidigt är det ju ändå en släplist på dörren där borta, och är ju fortfarande innan GVK´s gränser.

Vad tror ni, behålla ett fall som egentligen är för brant för att slippa förhöjningsringen eller sätta dit en förhöjningsring och minska fallet?

Ledsen för långt inlägg och tack på förhand.
 
  • Ett nyrenoverat badrum med cementgolv, pågående arbete med golvbrunn och nivåverktyg. Plast- och vattenrör sticker ut från väggarna.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Mätstickor på ett nylagt badrumsgolv som visar olika fall mot en golvbrunn. Golvet är förberett för duschinstallation, med avloppsbrunnen i mitten.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Ett vattenpass och en linjal som mäter lutningen på golvet i ett nybyggt badrum med en golvbrunn synlig i mitten.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Vattenpass som ligger på betonggolv i ett badrum under konstruktion, med väggar klädda med gipsskivor.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.