Hej jag funderar hur långt ifrån varann man kan installera en LLVP’s Innedel och Utedel utan att man förlorar effekt/vad som är möjligt.

Tänker om det går att sätta utedelen på en sida av huset, gå upp med röret på vinden, sen komma ner genom vindstaket på andra sidan hus? (Huskroppen är ca 10m sommarstuga)

Tack på förhand
 
Lite grann förlorar man i effektivitet för varje meter men det går att dra väldigt långa rör bara man fyller på extra köldmedia enligt tillverkarens anvisningar. Rör som är 3 - 7 m är väl det vanligaste. Sedan måste kondensvattnet från innerdelen också tas om hand och drar man rören uppåt via vinden kan det behövas en kondensvattenpump om det inte går att lösa på ett enklare sätt.
 
  • Gilla
Nygge72
  • Laddar…
köldmedie är rätt tungt och skall det stiga rätt mycket i höjd så blir det motsvarande enstaka grad högre i motsvarade tryck för att blåsa upp det och det är samma sak som att det kostar verkningsgrad.

men annars går det att dra rått långt men det gäller att kylnissen förutom justerar köldmängden rätt, utför det så att i rördragningen säkrar att oljan som alltid följer med köldmediet i en låg halt - att det blåser tillbaka igen och inte allt hamnar i en lågdel på innerdelen eller rördel och kompressorn går sakta tom på olja.

I dom anläggningarna jag springer i så kan det vara ganska ordentlig avstånd mellan utedel och innerdel - då främst i användning som kyla.
 
  • Gilla
Nygge72
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.