Har percis köpt ett hus. Huset har en befintlig öppen spis, problemet är endast att denna var tänkt att användas för att elda med gas (?) o falska vedklabbar. Detta innebär att den är enormt stor (94 cm bred i öppningen), lättare blir det inte heller av att den är genomgående genom väggen.

Min undran är om det finns tillverkare som har braskasseter, gärna med bra verkningsgrad så man kan använda öppnaspisen inte bara för mysfaktor.

Var på Hus och Hem mässan men den ända jag hittade där skulle kosta ca 40 000 och skulle innebära att jag var tvungen att riva det mesta av öppna.

/Markus
 
Jag har själv en murspis med keddykassett, och den funkar hur bra som helst. Om det är något problem med den så är det att det blir alldeles för varmt. Någon insats som funkar från båda hållen känner jag dock inte till, så du får kanske nöja dig med att elda från ena hållet, eller ha två insatser om det är plats till det.

Verkningsgraden brukar ligga kring 60-70% för en insats.
 
Hasr börjat fundera starkt på att mura igen ena hålet :(Tyvärr försvinner "halva" charmen med denna öppna spis då, men det kanske inte är möjligt så får man bita i det sura äpplet. Stora frågan är vilken sida man behåller.
Tydligen (har jag hört) så ska det inte vara tillåtet att ha två kasseter i samma öppna spis.

/markus
 
För en tid sen var jag och tittade på ett referenshus byggt av den firma vi ska anlita till vårt husbygge. Där hade den en öppen spis/kamin som eldades från två håll. Är osäker om innanmätet var murat eller om det var en insats men på vardera sida satt i alla fall stora vertikalt hissade "panoramaluckor" i glas.

Ska försöka komma ihåg att fråga efter leveratören till denna spis nästa gång jag pratar med byggarna, så ge inte upp hoppet helt...än... ;)

Alter ego
 
Tittade också på en sådan, den gick i runda slängar på 38 000 för endast "insatsen". Det var en Keddy. Nackdelen var det att den grymt fräcka luckan öppnas uppåt vilket gör pjäsen drygt 160cm hög. I det fallet skulle jag få riva hela "sockeln" för öpna spisen för att behålla kopparkuporna över spisen.

Har hittat nån firma som kan bygga en kassett till mig får bara se vad det kostar och vilken verkningsgrad den kan ha.

/markus
 
meskola skrev:
Har hittat nån firma som kan bygga en kassett till mig får bara se vad det kostar och vilken verkningsgrad den kan ha.

/markus
Du kan ju försöka att göra det så enkelt som möjligt. Vad saknar du? Två glasluckor med ram som kan muras in i båda öpningar, eller hur? Hoppas det redan finns en rökgasspjäl i skorstenen i din öppen spis. Beställ bara luckor med ram och tilluftventiler ;). Det blir nog lättare och billigare att mura in luckor än att baxa in en kasett i hålet. Man kan kanske till och med hitta sådana luckor hos någon kaminleverantör? Välj gjutjärn om du får chansen så undviker du det som händer hos oss ;)
Vi har en ombyggd öppenspis där man stoppade in en svetsad kasett tillverkad av Energikasetten som jag är inte als nöjd med. Rökgasspjället plockades bort vid monteringen :-/. Tilluftspjäll är byggd efter "flöjt-principen" = 5 små hål som inte håller tätt i den svetsade spisluckan (Energikasettens patent :-/ ???). Det visslar när det är drag i skorstenen även om vi inte eldar :surprised: :-/ :-X. Högst irriterande ljudfenomen för bortkastade pengar, tycker jag. Hade jag fått välja så skulle jag göra så som jag råder dej ;)
lycka till
gaia
 
Intressant att du säger det, det var just energikassetn (om jag inte missminner mig) som kunde bygga en åt mig....

Jaja, tillbaka till ritbordet igen alltså...

/markus
 
Jaaa, det är mycket att tänka genom innan man är nöjd ;)
Kolla med dom firmor som säljer kamininsatser av gjutjärn om dom kan skaffa lösa glasdörrar med ram för dej. Bara dom inte är för stora så kan man alltid mura in ett sådan och få det riktigt snygt :). Det skall finnas tilluftsventil i dörrarna.
Om du är tveksam om dina spisväggar håller för något högre temperaturer när eldstaden blir tätt så kan man alltid belägga väggarna med eldfast tegel (tror jag har sett dom på bauhaus i olika störlekar). Och klart ska du behålla hela charmen med en glaslucka i varje rum. Det våre faktisk synd att blinda en sida bara för att stoppa en plåtinsats som du egentligen inte behöver ???.
Ha det varmt!
gaia
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.