Årets sommarprojekt är ett bastubygge och snart är det dags att börja installera rör och slang för el. Jag vill prata med en elektriker för att få lite hjälp att planera hur rören ska dras så jag inte bygger in knasigheter, men det verkar omöjligt att få tag i tid hos en elektriker. Det verkar som alla har fullt upp och jag antar att det inte är värt att ta tid från större jobb för att snacka med en hemmapulare om en bastu. Tur att byggahus finns J

Jag har försökt stolpa upp infon så det förhoppningsvis blir lite lättare att förstå.

Vad är det jag vill ha hjälp med?:
  • Hur jag ska planera och dra fram rör till bastun från bostadshus, samt hur rören bör dras i själva bastun

Förutsättningar:
  • Bostadshus med fasadskåp där inkommande el går in, elcentral centralt i huset
  • Fristående bastu på tomten med 440V elaggregat med vanlig tajmer på aggregatet (ingen extern panel)
  • I framtiden ska det gå att gå vidare med enfas från bastun till andra småbyggnader på tomten, utan att behöva dra ström från bostadshuset

Önskmål:
  • 12V belysning i bastun med av/på knapp utanför bastun
  • 12V belysning utanför bastun med av/på knapp utanför bastun
  • 12V belysning på stigen från huset till bastun som slås på med rörelse vakt, både på väg till och från bastun (trådlös kommunikation)
Förslag på rördragning:
  • 50mm rör för trefasel från fasadskåp på bostadshuset till mindre elcentral på bastufasaden
  • Rör från elcentralen på bastun till aggregatet
  • Rör från elcentralen på bastun till 12V belysningpunkterna i och utanför bastun
  • Rör från elcentralen på bastun till 12V ledljusbelysning vid stig
  • Rör från elcentralen på bastun till av/på knapparna i och utanför bastun
  • Rör från elcentralen på bastun till flera 220 uttag för inkoppling av 12V trafo för belysningen
  • 50mm rör ner i backen för vidare dragning till framtida småbyggnader på tomten

Specifika frågor:
  • Jag antar att trefasströmmen till bastun måste komma från elcentralen i bostadshuset, alltså den måste ”in och vända” innan den går ut igen till bastun?
  • Är det klokt att använda trådlös kommunikation för rörelsevakterna typ Nexa? Det är ca 15m signalväg.

Vad säger ni som kan el, är det här en bra lösning? Ser ni några konstigheter eller idioti? Kom gärna med förbättringsförslag och länkar till bra trådar.

Tacksam för all hjälp
 
  • Schematisk översiktsbild av rör- och eldragning för bastubygge med bostadshus, bastu och belysning.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
I princip låter det bra som du tänkt map kanalisationen.

Man kan utgå ifrån mätarskåpet på fasaden. Man behöver inte in till centralen och vända, förutsatt att det finns plats för inkoppling av kabel i mätarskåpet.

Vad gäller bastun så ska alla rör förläggas på den kalla sidan, och bara passera rakt igenom väggen där du ska ha förbrukare. Gå in lågt bredvid aggregatet.

Nexa anses väl lite så där, fungerar oftast...men det är säkert prisvärt.
 
tommib
Är bastun hela byggnaden eller finns det något omklädningsrum också i samma hus? Detta styr var du placerar elcentralen (inne/ute).

Varför vill du ha 12V belysning inne och utanför bastun? Det verkar krångligt och onödigt, du kan lika gärna köra vanliga 230 V.

Jag skulle avråda från Nexa. Kör med trådade rörelsevakter i en normal trappkoppling. Om du vill ha lamporna vid stigen som 12 V kan du montera en trafo vid bastun men då får du dra ett extra rör till "bortre" rörelsedetektorn. Med ett avstånd på ca 15 m borde du klara dig med en detektor av god kvalitet på bastun och på så sätt slippa allt strul.

Om du sätter elcentralen på utsidan av bastun finns ingen anledning att förbereda med något gulrör nu, det gräver du ner när du behöver det.
 
Tack för snabba svar.

tommib tommib skrev:
Är bastun hela byggnaden eller finns det något omklädningsrum också i samma hus? Detta styr var du placerar elcentralen (inne/ute).
Det blir inget omklädningsrum utan man kliver rätt in i bastun utifrån. Jag tänkte bygga en utskjutande vägg lite tjockare (båda sidor om väggen vätter mot uteluften) som centralen kan sitta i.

tommib tommib skrev:
Varför vill du ha 12V belysning inne och utanför bastun? Det verkar krångligt och onödigt, du kan lika gärna köra vanliga 230 V
Jag är van att göra allt själv och tänker att 12V är något som jag kan installera själv utan att behöva synka, vänta, kommunicera med någon som inte har tid och är svår att få tag i. Men å andra sidan måste elektrikern ändå komma för att installera övrig el. Det känns annars bra att jag kan installera alla lampor mm som oftast sitter infällt och specialanpassat när jag bygger. Allt som är special och inte standard är tidsödande att kommunicera och planera med andra skrå enligt min erfarenhet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.