Hej,
Vi bygger en bastu med elaggregat och behöver hjälp med ventilationen (ser bilden). Bastun delar en innervägg med en isolerad förråd men i övrigt är den fristående från huset. De flesta verkar rekommendera tilluft och frånluft från samma rum (B på bilden). Men vi vill helst hämtar tilluft och blåsa ut frånluft direkt utomhus (A på bilden) då vi inte vill värma upp förrummet för mycket. Vad tycker ni är den bästa ventilationen för en bastu?

Är det någon som har en elbastu med till- och frånluft direkt utomhus och har ni stött på några problem?


Diagram över två ventilationssystem för bastu, A med direkt till- och frånluft utomhus, B genom förrum.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Här är ett förslag:

- Ta inluft utifrån vid aggregatet
- Utluft från bastun in till relaxen/förrummet. Sätt ventilen under lavarna så tar du inte ut den varmaste luften ur bastun. Vet att det motsäger Tylös rekommendationer men det går bra ändå, Harvia rekommenderar t ex denna lösning. Man behåller värmen där man vill ha den helt enkelt.
- Sätt en Paxfläkt på låg och kontinuerlig drift (med forcering vid fukt eller liknande) som utluft från relaxen så blir det ett jämnt och fint flöde genom både bastu och relax. Förmodligen kommer det bli lagom varmt i relaxen på det här sättet också.

Har exakt den här lösningen i elbastu hemma på tomten och är väldigt nöjd. Man ska nog dock inte ligga nära nedre gränsen i effektrekommendationen för aggregatet för din bastu om man ska bada när det är riktigt kallt, aggregatet ska ju klara av att direkt värma upp luft utifrån.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.