Innegård med sprängsten och höga klippväggar vid nybyggt hus med byggmaterial och flaggstång i bakgrunden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
En ofärdig innegård vid en nybyggd vit husfasad med sprängsten och höga bergskanter i sluttningstomt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Visa bilaga 391200 Visa bilaga 391197 Hej!
Vi har snart byggt färdigt vårt hus och skulle vilja ha någon idé om vad göra med vår lilla ”innegård”! Vi har sprängt en ”hylla” på vår sluttningstomt och marken är sprängsten med ca 2 meter höga kanter!
Den är ca. 13x5 meter och ligger på ingångssidan av vårt hus i söderläge. På norrsidan(med utsikt) och västersidan skall vi ha en stor altan.
mvh Annette

] Visa bilaga 391197 Visa bilaga 391200
 
Redigerat:
För att kunna plantera behöver ni fixa jordbädd i sprängstenen. Om det är glest mellan stenarna så vatten rinner rakt igenom behöver ni täta botten med lera, eller spola ner mindre fraktioner av sten mellan stenarna. Ni kan även bygga uppåt med murar, stålkärl eller planteringslådor utan botten. Tänk på att det inte är bara djup växter behöver, mest är det åt sidan som buskar coh träd vill sträcka ut sina rötter, så stor jordvolym som möjligt alltså.

Något klättrande mot berget och ljussättning. Gärna som är fint även vintertid, som klätterhortensia som klättrar själv och murgröna som är vintergrön. (nu tänker jag att det är södersol mot fasaden, dvs skugga längs bergsidan)

Skapa rumslighet med med linjer i stenläggning, kontra omgivande material (som också kan vara hårdgjort). Inför grönska som ger effekt, jobba inte i för lite skala.

Tänk välkomnande entrégång som leder till en lite större yta som utgör entrérum. Mulla om denna med en häck eller höga gräs, eller planteringslådor med höga perenner. Bänk, belysning. Kanske en spaljé, buske, träd som avslutar entrérummet som en fond, så kan gången leda vidare i annat material (lägre hierarki) än huvudentrén.

Kanske kan ni fästa en lång bänk längs berget (utan ben), med svag belysning under? Bänken kan gå i vinkel och skapa entrérummet. Bänken kan även utgöra hylla, för en grupp lyktor, säsongskrukor osv. Bakom bänken som går mot huset kan ni göra en rygg, som bidrar med "väggkänsla!

Man kan ytterligare förstärka med höga stolpar som förbinds med överliggare. Kanske klätterväxt som blommor (klematis?) eller frodig (pipranka)

Eller gör en pergola mot berget, gör annan typ av sitthäng än på andra sidan, som hängstolar eller hängmatta.

Det var lite tips...
 
  • Gilla
Aweslaf
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.