En begagnad vedspis ska installeras. Det är en gammal Huskvarna i gul emalj, men den sida som blir fri har emaljen skadats (slagits bort) på ett antal ställen. Vad kan man göra åt det? Idag är det fula brunsvarta fläckar där emaljen suttit. Vilken färg kan man bättra med, den ska ju tåla värme också?
 
Det bästa att laga emalj med borde väl vara emalj? Det finns professionella emaljerare som kan fixa sånt. En bekant anlitade en gång en sådan för att fixa ett gammalt badkar.
 
Hade ju tänkt mig en budgetvariant.... Dvs jag vill ju inte skruva isär spisen och ta bort den gamla emaljen från sidan för att sända iväg den för att emaljera om.

Så finns det andra sätt att laga skadorna?
 
Ja, den här bekantingen till mig hade alltså ett gammalt trevligt gjutjärnsbadkar som han ville behålla men precis som din spis hade det några skador där små bitar av emalj hade slagits bort så att järnet under syntes. Och det emaljeraren gjorde var inte att emaljera om hela karet utan att fylla igen skadorna med ny emalj.

Det blev snyggt, har jag hört, men om jag minns rätt tog denna väldigt specialiserade hantverkare en ganska rejäl timpenning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.