K
Hur fungerar bjälklagets belastbarhet om vi utgår från 200kg/kvm. Vad betyder det i praktiken för en vanlig lekman..?

Låt oss säga, ett rum på 10kvm belastas med 200kg/kvm, dvs totalt 2 ton fördelat på hela ytan. Vi ligger då på bjälklagets maxvikt (teoretiskt).

Om vi då belastar samma yta med 3000kg (3 ton), vad händer då? Går balkarna av och allt rasar in, eller handlar det om att balkarna böjs över tolleransen enligt byggnormer. Ex, balkarna sviktar 3cm istället för 2cm.
 
Hej,

Om bjälklaget är dimensionerat för 200 kg/m² och om bjälklaget vid dimensionering hade 100 % utnyttjandegrad så kommer det teoretiskt gå till brott om denna lasten överskrids men mer sannolikt är att man får en större deformation vid en mindre överlast.

Det finns säkerhetsmarginaler inbakade i materialen, materialen klarar i de flesta fallen mer än vad som är tillåtet enligt byggnormen att räkna med vid dimensionering. Dessutom så är det vanligtvis den karakteristiska lasten man pratar om när någon anger hur mycket ett bjälklag är dimensionerat för. T.ex. bostäder dimensioneras vanligtvis för 200 kg/m² från variabla laster (personer, möbler etc.) men denna lasten multipliceras sen med 1.5 vid dimensionering så där lägger man även på en 50 % säkerhetsmarginal.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.